Ексклюзиви
субота, 03 вересня 2022 12:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Скільки біженців повернуться цьогоріч з Польщі – опитування

У найближчі три місяці з Польщі планують повернутися додому 22,2% українців.

35% біженців мають намір залишитися там щонайменше на ще один рік, свідчать результати опитування, проведеного аналітичним центром міжнародного агентства з працевлаштування Gremi Personal. Ще 25,6% біженців планують повернутися, коли закінчиться війна, а 17% не збираються додому.

"Дослідження проводили серед українців у Польщі напередодні 1 вересня. У ньому взяли участь 1440 громадян", – ідеться в повідомленні.

Автор: Gremi Personal
  Скільки українців у Польщі планують повернутися до України та коли
Скільки українців у Польщі планують повернутися до України та коли

Дані UNICEF підтверджують загальні настрої українців за кордоном: близько 53% батьків планують віддати дітей до польських шкіл, що свідчить про наміри залишатися там щонайменше на шість місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Амстердамі біженців переселять на круїзний лайнер

"Ми прогнозуємо, що більшість українців повернуться на батьківщину, щойно мине небезпека. Однак значна частина залишиться за кордоном за низкою суб'єктивних чинників: утрата житла, низький рівень оплати праці, кращі умови проживання і, звісно, через те, що немає ризиків для життя", – заявила директорка департаменту рекрутації Gremi Personal Ганна Джоболда.

Найпесимістичніші прогнози щодо опалювального сезону підштовхують українців перезимувати в Польщі. Відомо, що російський ворог прицільно атакує енергетичну інфраструктуру. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль попередив, що опалювальний сезон 2022-2023 року стане найважчим в історії.

Водночас кількість робочих місць у країні значно скоротилася через війну. Ситуація в Польщі інша – запити роботодавців ростуть, що призводить і до збільшення заробітних плат. Середня зарплата на робітничих спеціальностях, на яких переважно працюють українці в Польщі, становить близько 28-32 тис. грн на місяць.

82% українських біженців набули статусу тимчасового захисту в країні перебування. 1% набув статусу біженця і стільки ж посвідку на постійне проживання.

Щодо засобів існування 28% респондентів називають матеріальну допомогу з різних джерел (найчастіше таку відповідь дають біженці в Німеччині – 48%).

19% назвали попередні грошові заощадження, 12% – постійну роботу в країні перебування, 12% – тимчасову роботу (або підробітки) в країні перебування, 0,6% – доходи від бізнесу, 0,2% – студентську стипендію, 9% – дистанційну роботу в Україні, 0,8% – доходи від бізнесу в Україні, 2% – пенсію.

Зараз ви читаєте новину «Скільки біженців повернуться цьогоріч з Польщі – опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути