середа, 14 листопада 2018 14:13

Скандал із ірпінською школою: суддя скасувала арешт ділянки

Скандал із ірпінською школою: суддя скасувала арешт ділянки
В Ірпені влада намагається легалізувати незаконне будівництво житлового комплексу на ділянці, де обіцяла побудувати школу. Фото: Город Х

В Ірпені під Києвом триває протистояння мешканців та місцевої влади. Остання намагається легалізувати незаконне будівництво житлового комплексу на ділянці, яка була раніше арештована як об'єкт у кримінальній справі. При цьому раніше сама ж влада обіцяла побудувати там необхідну місту школу. Напередодні активісти виявили, що суд, попри тиск громадськості, зняв із ділянки арешт, повідомляють у сюжеті "Подробности".

Активісти вимагали у влади зупинити незаконне будівництво житлового комплексу на заплаві річки Ірпінь та звести обіцяну ще влітку школу.

"На сьогодні дві тисячі дітей переповнюють школи - тобто "сидять на головах" один в одного, їм просто не вистачає місць. А в садочок цього року не потрапило 1985 дітей", - наголосила Маріель Славська, громадська активістка, мешканка Ірпеня.

Згодом виявилося: у генплані школа на цій ділянці взагалі не передбачалась, лише житловий квартал. Як пояснюють у мерії, побудувати школу начебто просто пообіцяв забудовник.

"Був розроблений план забудови земельної ділянки. Буде розміщуватись середня загальноосвітня школа. Закладка фундаменту планується у 1-му півріччі 2019 року", - заявляє Михайло Сапон, начальник відділу архітектури і містобудування Ірпінської міськради.

Ані в Київській обладміністрації, ані в мерії документів на школу немає. Правозахисники впевнені - будувати школу тут ніхто не буде.

"Згідно експертизи, це потенційна зона підтоплення. Не потрібно бути будівельником, щоб розуміти - постійні підтоплення рано чи пізно знищать фундамент, який би фундамент там вони не робили. Постраждають люди", - переконаний правозахисник Сергій Гапон.

Ще з минулого року ця земля – предмет кримінальної справи. Прокуратура підозрює місцевих чиновників у незаконній зміні призначення ділянки під забудову. На початку року Ірпінський міський суд наклав на землю арешт, та будівництво влада не зупинила.

Напередодні розгляд кримінальної справи мали продовжити. Суддя по справі Наталія Карабаза раптово пішла у відпустку. А її колега Оксана Пархоменко напередодні арешт землі взагалі скасувала.

"Ця суддя вже стала відомою в Приірпінні завдяки тому, що навесні поточного року нею знімався арешт із так званої "ділянки ДСО". Як наслідок, сталося активне протистояння між активістами і тітушками", - наголосив правозахисник Сергій Гапон.

Активісти вже готують на рішення судді Пархоменко апеляцію. Арешт землі вимагають негайно повернути. Адже інакше забудовники зможуть забудувати всю заплаву річки, і нові багатоквартирні будинки можуть загрожувати місту екологічною катастрофою. Вже найближчим часом разом з місцевими жителями обіцяють чергові масштабні акції протесту.

Зараз ви читаєте новину «Скандал із ірпінською школою: суддя скасувала арешт ділянки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути