субота, 07 березня 2009 15:59

Сирія та США відновили офіційні контакти

Сирія та США відновили офіційні контакти
Сирія та Сполучені Штати відновили сьогодні діалог на офіційному рівні. Міністр закордонних справ Валід Муаллем зустрівся в Дамаску з емісарами держдепартаменту і Білого дому і обговорив з ними "актуальні проблеми Близького Сходу і шляху нормалізації двосторонніх відносин".

За словами прес-аташе американського посольства, виконуючий обов"язки помічника держсекретаря США Джеффрі Фелтман і один з директорів Ради національної безпеки Деніел Шапіро підняли на зустрічі "питання, які турбують Вашингтон". У відносинах двох країн "накопичилося багато проблемних тем", і візит високопоставлених дипломатів "представляє хорошу можливість обмінятися думками".

Держсекретар США Хіларі Клінтон, яка відвідала на цьому тижні Єгипет, Ізраїль та палестинську автономію, заявила, що Вашингтону "не цікаві переговори заради задоволення, а потрібні конкретні рухи і вигідні результати". Клінтон повідомила про намір США почати "напористу дипломатію по всіх лініях" з метою досягнення всеосяжного врегулювання, яке "принесе Ізраїлю і його арабським сусідам мир та безпеку".

Останнім офіційним представником США, який відвідав Дамаск в січні 2005 року, був колишній перший заступник держсекретаря Річард Армітідж. 15 лютого 2005 року - наступного дня після вбивства в Бейруті екс-прем"єра Лівану Рафіка Харірі - американський посол Маргарет Скоубі була відкликана Вашингтоном і більше не повернулася до Дамаску.

Криза в двосторонніх стосунках почалася в 2003 році, відразу після повалення режиму Саддама Хусейна в Іраку. Сірійський уряд відмовився підкорятися диктату США, що зажадали від Дамаску припинити підтримку радикальних угрупувань, - палестинського ХАМАС і ліванською "Хизбалла".

У відповідь адміністрація Джорджа Буша ввела односторонні економічні санкції проти Дамаску. Після виведення сірійських військ з Лівану в 2005 році американський тиск посилився, що виявилося в спробах покласти на Дамаск відповідальність за гостру політичну кризу в сусідній країні. Вашингтон звинуватив також Сірію в підтримці повстанців в Іраку і таємних планах по створенню зброї масового ураження за сприяння КНДР.

26 жовтня 2008 року загін американських коммандос зробив з території Іраку збройну вилазку в околицях сірійського прикордонного міста Абу Кемаль. Сирія засудила цю акцію, в результаті якої загинули мирні громадяни, і поскаржилася в РБ ООН.

За матеріалами: NEWSru, ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Сирія та США відновили офіційні контакти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути