понеділок, 27 грудня 2010 09:08

Севастопольські рибалки виловили акулу-гобліна (ФОТО)

У міській бухті Севастополя виловили акулу-гобліна, яка мешкає в Тихому океані біля берегів Японії на великій глибині.

Досі вчені мало що знають про її звички і навіть чисельність. Тепер ще залишається гадати, як ця акула опинилася за тисячі кілометрів від рідних місць.

Свою назву (акула-гоблін або акула-домовик) риба отримала через химерний вигляд: морда акули закінчується довгим дзьобоподібним виростом, а довгі щелепи можуть далеко висуватися. Забарвлення також незвичайне: близьке до рожевого (шкіра напівпрозора, і кровоносні судини просвічують крізь неї). Найбільший відомий особень досягав довжини 3,8 метра і важив 210 кг. Цей вид мало вивчений, науці відомі менше п'яти десятків екземплярів.

Акула мешкає біля берегів Японії у водах Тихого океану, і як вона опинилася в Антлантці, де інша солоність води, - незрозуміло.

"Знаю випадки, коли запливала блакитна або тигрова акула, але вони до берегів Босфору підпливали і йшли назад, для них цей бар'єр солоності виявився нездоланним", - сказала зберігач фонду Севастопольського акваріуму Алла Короткова.

Останнім часом спостерігається величезне число переселенців, але в основному через людську діяльність, тому багато видів потрапляють у неприродне для себе середовище існування.

Вчені припустили, що в Чорне море гоблін потрапив завдяки людині. Науковий співробітник Інституту біології південних морів Юлія Корнійчук вважає, що акула випала з борту приватного судна, на якому її тримали заради розваги

Акула-домовик мешкає на глибині від 200 метрів. Вивчено цей вид вкрай мало. Невідомо навіть, чи перебуває він під загрозою зникнення і чи агресивний по відношенню до людини.

Для севастопольських океанологів тепер загадка, як довго прожила акула-гоблін в Чорному морі.

Як повідомлялося раніше, вчені вважають, що за 10 років у прибережних водах Криму будуть зустрічатися блакитні акули.

Вода в Чорному і Мармуровому морях поступово теплішає, і блакитні акули в гонитві за їжею можуть запливати в них з Середземного. Якщо потепління триватиме такими темпами, як зараз, через 10 років блакитні акули будуть зустрічатися в прибережних водах Криму. Теоретично вони безпечні. Але якщо будуть голодні, можуть напасти і на людину.

Вести.ру

Зараз ви читаєте новину «Севастопольські рибалки виловили акулу-гобліна (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути