Ексклюзиви
середа, 13 лютого 2008 09:38

Сербія просить РБ ООН зібратися на екстрене засідання стосовно Косово

Сербія просить скликати екстрене засідання Ради Безпеки ООН у зв"язку з ситуацією в Косово, що викликає непокоєння. Сербія стурбована приготуваннями краю до самопроголошення. Нагадаємо, уряд Косово вже виділив один мільйон євро бюджетних коштів на урочистості на випадок проголошення незалежності.

Бєлград "закликає провести термінове засідання РБ ООН у зв"язку з надзвичайно загрозливою ситуацією, що складається в провінціях Косово і Метохія, в яких ми бачимо останні приготування до незаконного проголошення декларації про незалежність тимчасовим самопроголошеним урядом, що буде принциповим порушенням резолюції 1244 РБ ООН і поставить під загрозу міжнародний мир і безпеку", йдеться в листі постпреда Сербії Павлє Джеремовіча.

Уряд сербської автономії, населення якої складається в основному з етнічних албанців, добивається статусу незалежної держави впродовж останніх кількох років.


Переговори щодо статусу краю між Бєлградом і Пріштіной за так званим "планом Ахтісаарі", що передбачає надання Косово статусу незалежної держави під міжнародним контролем, фактично провалилися в 2007 році.


Сторони не змогли порозумітися з жодного з ключових питань. Сербська сторона готова надати Косово статус автономії з широкими повноваженнями, тоді як її опоненти добиваються відділення краю від території Сербії й надання йому статусу незалежної держави, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Сербія просить РБ ООН зібратися на екстрене засідання стосовно Косово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути