Ексклюзиви
середа, 06 грудня 2006 10:38

Шенгенська зона розширилась на 10 країн

 

Новий рік стане переломним для країн Шенгенської угоди. Її членами стануть відразу десять держав - членів Європейського союзу. До таких домовленостей дійшли сьогодні глави міністерств юстиції країн ЄС.

Таким чином до п"ятнадцяти країн-членів Шенгенської зони (Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Франція, Німеччина, Австрія, Іспанія, Португалія, Данія, Фінляндія, Швеція, Греція, Італія, Норвегія і Ісландія) додадуться нові учасники: Польща, Угорщина, Чехія, Словаччина, Кіпр, Мальта, Литва, Латвія, Естонія і Словенія.

Угода "Про відміну паспортного і митного контролю між низкою країн Європейського союзу", відома як Шенгенська угода, спочатку була підписана в червні 1985 року 7 державами Європи (Бельгією, Нідерландами, Люксембургом, Францією, Німеччиною, Португалією і Іспанією) і вступила в силу в березні 1995 року. З числа 15 країн, так званих "старих" членів ЄС, як і раніше поза зоною дії Шенгенської угоди залишаються Велика Британія та Ірландія.

Крім того, міністри схвалили поправки, що дозволяють особам без певного громадянства, що проживають в ЄС, мають паспорт іноземця, переміщатися по країнах Шенгена без візи. Це рішення розповсюджується і на російськомовних громадян, які мають право на проживання в Прибалтиці, але яким було відмовлено в місцевому громадянстві.

Безвізовий режим дасть право на те, щоб перебувати в країні - членові ЄС до 90 календарних днів протягом півроку. Відлік перебування в країні почнеться після першого календарного дня в"їзду людини в країну.

Зміни вступлять в силу після їх остаточного ухвалення в загальному порядку, тобто на 20-й день після їх публікації у видавництві Європейського Співтовариства, повідомляє travelnn.ru.

Зараз ви читаєте новину «Шенгенська зона розширилась на 10 країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути