Ексклюзиви
середа, 28 травня 2008 12:31

Сьогодні Непал скасує монархію і стане республікою

Сьогодні, 28 травня, Непал повинен стати республікою. З цього приводу відбудеться засідання нещодавно обраної асамблеї, учасники якої оголосять про відміну монархії та займуться підготовкою нового тексту конституції.

Стало відомо, що напередодні, коли делегати парламенту приносили присягу, в столиці Катманду пролунав вибух. Поранення в результаті отримали дві людини. Проте церемонія клятви 757 чоловіками і жінками відбулась. Ще 26 членів асамблеї повинні бути незабаром названі найбільшими партіями країни.

На церемонії багато депутатів не тільки були одягнено в національні костюми, але і говорили на своїх рідних мовах, яких немало в етнічно строкатому Непалі.

Повідомляється, що перше завдання асамблеї - просто формально закріпити відміну монархії. Тим часом поки незрозуміло, як саме проходитиме голосування, результатом якого стане поява на карті світу ще однієї республіки.

Зазначимо, що главою держави в Непалі стане президент, який обиратиметься з-посеред депутатів парламенту. Рішення було ухвалене після переговорів провідних політичних сил країни, що тривали три дні.

22 травня король Г"янендра з королевою Комал добровільно залишили свій палац "Нараянітхи" в Катманду і вирушили до своєї літньої резиденції "Нагарджуна" недалеко від непалської столиці.

Лідер Комуністичної партії Непалу (маоїстів), що перемогла на виборах до Конституційних зборів, Прачанда у травні висунув королю ультиматум - залишити палац добровільно до скасування монархії, погрожуючи в іншому випадку "примусовим видворенням" монархові. Палац маоїсти запропонували "передати народові".

Після скасування монархії король, який вважався втіленням Бога, стане звичайним платником податків.

Король Г"янендра зійшов на престол 2001 року після загибелі за дивних обставин свого брата і всієї його родини. Старший брат монарха - Бірендра, за офіційною версією, разом з дружиною та дітьми був убитий спадковим принцем Діпендрою, який пустив останню кулю в себе. Досі всі обставини трагедії не з"ясовані.

Восени 2002 року Г"янендра звільнив прем"єр-міністра країни, натомість призначивши свого протеже. З 2002 по 2005 роки король змінив трьох глав уряду, після чого сам очолив кабінет міністрів.

2006 року невдоволення народу авторитарними методами управління країною та любов"ю королівського двору до розкошів виплеснулася на вулиці. На хвилі народного гніву Г"янендрі довелося відмовитися від більшої частини своїх повноважень і піти у тінь, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Непал скасує монархію і стане республікою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути