Ексклюзиви
неділя, 21 липня 2019 16:47

СБУ заморозила проект "АрселорМіттал Кривий Ріг" на $150 млн

СБУ заморозила проект "АрселорМіттал Кривий Ріг" на $150 млн
СБУ прийшла з обшуками на "АрселорМіттал Кривий Ріг". Фото: Prm

СБУ під час обшуків у гірничо-металургійному комбінаті "АрселорМіттал Кривий Ріг" вилучила машину безперервного лиття заготовок №3 та окремі елементи обладнання.

Проект будівництва 2-х таких машин для потреб підприємства коштує 150 млн доларів. Також силовики вилучили велику кількість ділових паперів, зокрема технічну документацію щодо об'єкта "машина безперервного лиття заготовок №3", первинну бухгалтерську документацію, а також договори із підрядниками комбінату, які залучаються до виготовлення цієї машини. Один із топ-менеджерів "АрселорМіттал Кривий Ріг" зазначив, що машина – незакінчений об'єкт. Про це повідомляє "Громадське".

"Тобто зараз ми не можемо вести роботи, добудувати машину. Інвестиції на стопі, це 150 мільйонів доларів", — зазначив співрозмовник.

Головний юрисконсульт підприємства Артем Філіп'єв записав відеозвернення, у якому розповів, що вчора вранці на територію підприємства прийшли 18 співробітників СБУ, їх супроводжували співробітники Державної служби надзвичайної ситуації, а також Державної служби радіологічного контролю.

"Найбільша увага співробітників СБУ була прикута до документів щодо фінансово-господарських відносин нашої компанії у рамках цього будівництва. Це проект вартістю 150 мільйонів доларів – одна з найбільших інвестицій в економіку нашої країни. І яке відношення він має до екоциду, мені важко зрозуміти", — зазначив Філіп'єв.

За його словами, під час обшуку проводилися заходи радіологічного контролю, зокрема на машині безперервного лиття заготовок №3 проводились виміри радіаційного фону.

"Всі ці виміри, і це зафіксовано в протоколі обшуку, вказують на те, що радіаційний фон знаходиться у межах норми", — сказав головний юрисконсульт "АрселорМіттал Кривий Ріг".

Він зазначив, що екоцид — "надзвичайно серйозний злочин не просто проти національної безпеки, а й миру та безпеки людства", за який у Кримінальному кодексі України передбачено позбавлення волі на строк від 8-ми до 15-ти років.

Юрисконсульт підприємства підкреслив, що "АрселорМіттал Кривий Ріг", як і раніше, готовий до співпраці з державними органами влади, і що під час обшуків, які закінчилися близько третьої ночі, підприємство надало всі документи та "повне сприяння у зборі інформації, попри навіть численні порушення, допущені під час обшуку". Про які саме порушення йдеться, головний юрисконсульт не уточнив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Компанії "Мотор Січі" фінансували бойовиків - СБУ

"Я хотів би сказати, що, напевно, цей день увійде в історію України. Новою точкою відліку у відносинах між цією державою та інвесторами. Я хочу закликати усіх небайдужих звернути на цю ситуацію увагу", — наголосив Філіп'єв.

12 липня президент Володимир Зеленський поцікавився у представників одного з найбільших підприємств не тільки міста, але й країни - "АрселорМіттал Кривий Ріг", які конкретні заходи були прийняті для поліпшення екологічної ситуації в регіоні та зменшення шкоди місцевому населенню. Мова йшла про програму зобов'язань, які компанія взяла на себе. Також він зачепив, зокрема, питання недопуску перевірок на виробництво та виведення з експлуатації мартенівського цеху в 2016-2017-х, чого не було зроблено.

Зараз ви читаєте новину «СБУ заморозила проект "АрселорМіттал Кривий Ріг" на $150 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути