пʼятниця, 04 червня 2010 09:52

СБУ замість російських шпигунів вистежуватиме американських

СБУ замість російських шпигунів вистежуватиме американських

Служба безпеки змінила пріоритети контррозвідувальної роботи. Тепер напрямком номер один в департаменті контррозвідки є захист від діяльності не російських, а американських спецслужб, пише сьогодні "Комерсант-Україна". Експерти не схильні пов'язувати ці зміни зі зміною зовнішньополітичного курсу України.

Вектор зовнішньополітичних інтересів України став змінюватися практично відразу після інавгурації президента Віктора Януковича. Відповідно до політики нового глави держави були змінені і пріоритети ключових відомств, в тому числі силових. Ще в березні, після призначення головою Служби безпеки (СБУ) Валерія Хорошковського, були проведені структурні зміни, що відображають зміну пріоритетів служби. За інформацією ЗМІ, була проведена реорганізація департаменту контррозвідки, зокрема одного з його управлінь - щодо захисту інтересів України від іноземних спецслужб.

Так, було переформатовано "Перший відділ", який раніше займався захистом інтересів України від російських спецслужб. Слід зазначити, що нумерація відділів в цьому управлінні СБУ відображає пріоритети відомства в контррозвідувальній роботі.

"Це я намагався піти таким шляхом - вводячи нумерацію, - розповів колишній голова СБУ Валентин Наливайченко (очолював відомство з 2006 по 2010 рік). - Так і ФСБ, наскільки мені відомо, працює, й інші спецслужби: назв не використовують, тільки нумерацію".

За інформацією ЗМІ, нинішній склад "Першого відділу" займається протидією американської розвідки на території держави, і саме цей напрям тепер є ключовим для контррозвідки. Що стосується російського напрямку, то число співробітників, котрі курують його, скорочено майже на чверть. Зараз захистом інтересів країни від російських спецслужб займається "Четвертий відділ", і це, за словами політиків, чітко відображає пріоритети СБУ у сфері контррозвідки.

Раніше, відповідаючи на питання про зміну пріоритетів відомства, глава СБУ Хорошковський заявив: "Те, що раніше називалося російським напрямком, безумовно, як і всі інші напрямки, буде працювати далі. У нас - Служба безпеки України, і ми будемо використовувати всі можливості для відстоювання українських інтересів".

Наливайченко підкреслив, що завдання і пріоритети СБУ визначаються президентом: "Спецслужба - не творча організація, вона погоджує свої дії з керівником держави". При цьому він відзначив, що контррозвідувальна робота, як правило, вибудовується відповідно до актуальних погроз і часто ґрунтується на оперативній інформації.

"Контррозвідка завжди дуже реальна і працює не в теорії - не з інтернету отримує інформацію, - а в залежності від того, хто на нашій території веде себе агресивно, недружньо і незаконно. Вона і відрізняється від розвідки тим, що працює відповідно до реальних загроз", - заявив Наливайченко.

Голова комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Анатолій Гриценко (НУ-НС) не схильний пов'язувати інформацію про зміну пріоритетів контррозвідувальної роботи зі зміною зовнішньополітичного курсу України.

"Я б не проводив таку паралель, - сказав він.- Зрозуміло, що враховується характер відносин між країнами. Тим не менш у світі відомі факти, коли крадуться секрети і вербуються громадяни розвідками тих країн, які на вищому рівні мають партнерські і дружні відносини".

Втім, секретар комітету з нацбезпеки народний депутат від Партії регіонів Юрій Самойленко, який є зараз позаштатним радником президента з силових питань, категорично спростував зміну будь-яких пріоритетів у роботі контррозвідувального СБУ.

"Я авторитетно заявляю: жодних пріоритетів Валерій Іванович (Хорошковскій - ред) не міняв, і ми не виділяємо Америку як противника або протидіючу спецслужбу номер один, - заявив він. - У контррозвідки є певні завдання, і якщо росіяни будуть порушувати наше законодавство, будемо їм личаки плести, якщо американці - виходить, американцям".

Разом з тим Самойленко визнав, що в спецслужбі було проведено зміни, які покликані позбутися від штучного нагнітання відносин з Росією.

"Реорганізацію Хорошковський провів одну: поставив більш конкретні завдання, щоб ніхто не займався дурницями, а пріоритети залишилися колишні, і ми штучно не робимо нашими противниками ані росіян, ані американців", - зауважив він.

Вчора разом з тим Верховна Рада ухвалила за основу закон про основи внутрішньої та зовнішньої політики України.

Серед головних засад у документі значиться забезпечення повноправної участі України в загальноєвропейській та регіональних системах колективної безпеки, набуття членства у Європейському Союзі при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами СНД, а також з іншими державами світу.

Натомість із законопроекту вилучено пункт про набуття Україною членства в НАТО.

Зараз ви читаєте новину «СБУ замість російських шпигунів вистежуватиме американських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути