пʼятниця, 16 листопада 2007 18:13

СБУ влаштувала "Цунамі" у портах України

На виконання доручення Президента України про активізацію боротьби з контрабандою Службою безпеки України у всіх морських торговельних портах півдня України здійснюється довготривала масштабна операція "Цунамі".

Як повідомили у прес-центрі СБУ, до заходів у боротьбі з контрабандою залучені спецпідрозділи Головного управління по боротьбі з контрабандою та організованою злочинністю, які посилені бійцями Центру спеціальних операцій ("Альфа").

За результатами першого етапу операції "Цунамі" з 1 листопада збільшено митну вартість імпортних товарів на суму понад 2,5 мільйона гривень. Виявлено кілька фактів незаконної діяльності низки посадових осіб контролюючих органів при оформленні експортно-імпортних операцій. Стосовно цих осіб складені протоколи про корупційні дії. Тільки протягом останніх десяти днів не допущено ввезення в Україну близько 30 контейнерів м"ясопродукції без належного оформлення документів. Виявлено 27 спроб порушення митних правил, вилучено товарів на суму понад 440 тисяч гривень. За підозрою у невідповідності товарних кодів призупинено митне оформлення понад 50 контейнерів з імпортними товарами, ініційовано проведення експертиз.

Аналіз тенденцій в проведенні експортно-імпортних операцій свідчить, що власники вантажів свідомо не надають до митних органів документи на значну частину товарів, очікуючи на послаблення режиму на митному кордоні. На сьогоднішній день в акваторіях портів Чорноморсько-Азовського басейну накопичилось кілька суден, які свідомо не розвантажуються.

Зросла також кількість вантажів, які відправляються для митного оформлення в інші регіони. У зв"язку з цим СБУ поінформувала відповідні органи і служби Російської Федерації з тим, щоб не допустити контрабандного переміщення товарів в Росію.

Протягом жовтня ц.р. через морські порти України в зоні діяльності Приморської митниці ДМС України ввезено 117 тис. тон вантажів, загальною вартістю 890 млн. грн., Південною регіональної митниці – 170 тис. тон, вартістю 730 млн. грн., Миколаївської митниці 450 тис. тон на 260 млн. грн.

За оцінкою фахівців, понад 70 відсотків вантажів ввозяться з порушенням чинного митного законодавства України, що дозволяє отримувати організаторам контрабандних оборудок надприбутки у вигляді несплачених митних платежів у розмірі понад 100 млн. грн. щомісячно, а відтак наносити економічні збитки державі.

Зокрема, механізми вчинення контрабандних акцій полягають в незаконному звільненні більшої частини вантажу від митного контролю, недекларуванні вантажу, приховуванні відомостей щодо кількості, вартості та найменування товарів.

Служба безпеки України заявляє, що операція "Цунамі" є довготривалою. Її метою є проведення узгоджених з іншими відомствами активних заходів для виявлення злочинних намірів організованих злочинних угруповань, попередження і припинення контрабандних акцій, встановлення та затримання лідерів та учасників злочинних груп, а також їх корумпованих зв"язків в органах влади, повыдомляэ УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «СБУ влаштувала "Цунамі" у портах України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути