пʼятниця, 16 жовтня 2015 12:45

СБУ та РНБО стали на бік періодичної преси

СБУ та РНБО стали на бік періодичної преси

Після одіозної заяви першого заступника міністра інфраструктури Володимира Шульмейстера про те, що "видання газет і журналів давно втратило свою соціальну функцію і є видом підприємницької діяльності, а їх власники зацікавлені в отриманні максимального прибутку", Українська асоціація видавців періодичної преси звернулася до відповідних відомств з проханням роз'яснити, яке ж місце держава відводить пресі в сучасних умовах.

Виявилося, що роль преси зростає, і саме такої точки зору дотримуються Рада національної безпеки і оборони та Служба Безпеки України.

Так у листі СБУ від 25 вересня 2015 року зазначено, що відомство: "поділяє стурбованість УАВПП позицією Міністерства інфраструктури.

Наявна в СБУ інформація свідчить про зростання ролі преси, особливо під час проведення суспільно-важливих заходів у житті держави, у формуванні громадської думки, електоральних настроїв тощо. В умовах інформаційно-психологічної війни, у якій широко застосовується маніпулювання суспільною свідомістю, формування російськими засобами масової комунікації викривленої інформаційної картини, соціальна функція українських друкованих засобів масової інформації лише зростає. Особливої ваги вона набуває для тих верств населення, котрі на сьогодні розглядають друковані ЗМІ як основні джерела отримання інформації - люди похилого віку, мешканці сільської місцевості та ін., які переважно не користуються мережею Інтернет та не є користувачами соціальних мереж. Зокрема, необхідно звернути увагу на особливу роль преси в зоні проведення АТО, де є певні тимчасові складнощі із прийомом теле- та радіосигналів українських мовників.

Схожої думки дотримується і Національна рада безпеки і оборони. Про це йдеться в листі РНБОУ:

"У час, коли Україна веде запеклу боротьбу проти агресора, зокрема на інформаційному фронті, соціальна роль кожного ЗМІ, який об'єктивно та неупереджено інформує українське суспільство щодо подій у державі, зокрема у зоні антитерористичної операції, заходів із підвищення обороноздатності держави, захисту прав та інтересів громадян України, руйнівної діяльності терористів на захоплених територіях Донецької та Луганської областей, а також оприлюднює докази російської військової присутності на території України та спростовує антиукраїнську пропаганду, є надзвичайно важливою".

Як відомо, міністерством Інфраструктури було розроблено та прийнято вкрай шкідливий для галузі ЗМІ наказ про затвердження тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою від 20.08.2015 № 335. Незважаючи на рішучі протести як окремих видавців, так і фахових об'єднань – таких як Українська Асоціація Видавців (УАВПП), Національна спілка журналістів (НСЖУ) та інших - жодних коригувань до проекту наказу вчасно внесено не було.

20 жовтня Міністерство інформаційної політики проведе круглий стіл, де сторони знов будуть шукати варіанти вирішення цієї проблеми.

Зараз ви читаєте новину «СБУ та РНБО стали на бік періодичної преси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути