четвер, 22 жовтня 2009 13:54

Саркозі просуває Блера у президенти Євросоюзу

Саркозі просуває Блера у президенти Євросоюзу

Самміт лідерів ЄС може обрати колишнього прем"єр-міністра Британії Тоні Блера президентом Європи у наступному місяці, пише MailOnline.

Дипломатичні джерела повідомили, що французький президент Ніколя Саркозі ініціює позачергове засідання у Брюсселі, метою якого є обрання екс-прем"єр-міністра на новий пост з прибутком 275,000 фунтів стерлінгів на рік.

Консерватори заявили Франції, що призначення його на пост президента ЄС буде розглядатися як "оголошенням війни".

Вони застерігають інших європейських лідерів, що, якщо Блера призначать на цей пост, він відразу ж опиниться у центрі масових суперечок, оскільки йде офіційне розслідування війни в Іраку.

Колишній прем"єр-міністр вважається основним свідком розслідування, яке проводить представник резиденції влади Великої Британії Джон Чілкот.

Екс-прем"єр запевняє, що немає наміру займати цей пост, навіть якщо він буде офіційно-затвердженим кандидатом Британського уряду. Прем"єр-міністр Британії Гордон Браун не заперечує щодо проведення спеціального саміту у наступному місяці.

Швеція, яка на даний момент є президентом ЄС, виступає за призначення постійного президента найближчими тижнями. У будь-якому випадку, кандидат не займе пост президента, оскільки 27 країн-членів ЄС ще не підписали Лісабонську угоду.

Минулого вечора кілька членів Європарламенту почали кампанію з метою перешкодити перемозі Блера на президентських виборах.

Люксебурзький соціаліст і четверо німецьких політиків зі всього політичного спектру подали петицію до асамблеї з проханням виключити Блера зі списку кандидатів, оскільки Британія не належить до 16 країн, які користуються євровалютою, і не входить до Шенгенської угоди (вільного пересування між країнами ЄС), а також не є членом Хартії з прав людини.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Саркозі просуває Блера у президенти Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути