Ексклюзиви
понеділок, 04 квітня 2022 16:52

"Санкції діють": мільйонні проєкти найбільшої нафтотранспортної корпорації РФ під загрозою

"Санкції діють": мільйонні проєкти найбільшої нафтотранспортної корпорації РФ під загрозою
Від санкцій потрепають навіть ті російські компанії, які під них не потрапили. Фото: bbc

Найбільша у світі російська нафтотранспортна корпорація Транснефть хоч і не потрапила під санкції, але потерпає від них. З оприлюдненого внутрішнього листування компанії стало відомо, що багатомільйонні проєкти з будівництва під загрозою, бо немає закордонних деталей. Працівників змушують відвідувати платні тренінги щодо протидії санкціям і шукати альтернативи програмному забезпеченню.

Про це повідомляє "Радіо свобода".

Корпоративне листування працівників акціонерного товариства "Омега", дочки компанії Транснефть, оприлюднили 15 березня. Компанія є монополістом, який забезпечує транспортування 82% видобутої в Росії нафти. Саме ця державна корпорація є оператором нафтопроводу "Дружба" завдовжки 4 тис. км, яким російська нафта постачається до Європи.

"Омега" є замовником будівництва мереж зв'язку, які мають забезпечувати контроль транспортування нафти. Також ця компанія моніторить цілісність нафтопроводів, виявляє витоки нафти, а також відповідає за охорону інфраструктури.

На початку 2020 року "Омега" оголосила тендер на будівництво мережі оптоволоконного зв'язку вздовж нафтопроводу "Дружба" на ділянці в 500 км "Альметьевск - Карабаш - ПУКО". Воно мало завершитися у серпні 2022-го. Проте листування свідчить, що в одного з підрядників Центрсвязьстроя через санкції виникли проблеми, пов'язані із деталями, які компанія раніше купувала в Штатах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італія підтримає санкції проти російського газу

Компанія-підрядник називає ситуацію критичною і повідомляє, що через санкції не може купити необхідне обладнання.

Ще однією проблемою стало блокування американського програмного забезпечення Wrike, яким користуються працівники компанії.

В одному листі заступник директора "Омеги" скаржиться, що в березні обліковий запис компанії заблокували. Водночас компанія витратила $25 тис. на придбання ліцензії на це ПЗ та ще $7 тис. заплатила за консультації із впровадження. Тому "Омега" просить повернути частину коштів, які заплатила за програмне забезпечення.

Компанія шукає варіанти розв'язання проблеми "в умовах жорсткої санкційної політики". Зокрема співробітникам "Омеги" запропонували взяти участь у майстер-класі в Москві з ведення зовнішньоекономічної діяльності. Вартість з особи - 17 тис. рублів.

"Такого складного періоду в нас, мабуть, ще не було. Що робити? Де та як знайти нові ринки й методи роботи, стати справді ефективними та бережливими?" - ідеться в програмі запропонованого майстер-класу.

Рада керівників Європейського банку реконструкції та розвитку проголосувала за негайне зупинення доступу Росії та Білорусі до фінансів та експертизи банку.

Зараз ви читаєте новину «"Санкції діють": мільйонні проєкти найбільшої нафтотранспортної корпорації РФ під загрозою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути