Ексклюзиви
субота, 03 грудня 2011 16:52

Літак Ан-26 з реанімацією на борту залучать до Євро-2012
15

Фото: Фото: Аріна Кантоністова

Єдиний в Європі літак, на якому можливо проводити хірургічні операції, знаходиться у Вінниці. Відноситься до військового медично-клінічного центру Міністерства оборони України Центрального регіону. АН-26 отримав акредитацію на надання допомоги під час проведення футбольного чемпіонату Євро-2012.

"Віта" (з латині - життя), так назвали свій повітряний-шпиталь військові. Здатен транспортувати одночасно чотири лежачих та восьмеро сидячих хворих. На борту окремо облаштований відсік-реанімація. Має всі можливі апарати та приладдя для надання медичної допомоги та хірургічних втручань. Щоденно при ньому чергують медичні бригади різного профілю. Кожна складається з шести лікарів. За 2011 рік медичний АН-26 здійснив сім вильотів. Протягом восьми років ним транспортували понад 200 важкохворих.

"У вересні вилітали до Севастополя. Там у військового виникла кишкова непрохідність. Його доправили до севастопольського шпиталю. На основний етап оперативного втручання доставили у наш військовий центр", - розповів старший лейтенант урологічного відділення медично-клінічного центру Міністерства оборони України Центрального регіону Олександр Циц.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У разі війни у повітря підніметься лише п'ята частина бойових літаків - експерт

Циц працює на "Віті" п'ять років. Каже, до проведення Євро - 2012 готовий. Знає досконало німецьку мову, його колеги – англійську.

Виліт медичної та військово-повітряної бригад формується максимум за дві години. Середня швидкість "Віти" - 350 км/год. Може без дозаправок вилітати з Вінниці до будь-якої точки України, підійматися та приземлятися не лише на облаштованих аеродромах, а й полях.

"Для стандартного польоту  набирає висоту 7600 м. Коли на борту хворі, обираємо висоту трішки більше 4000 м. Є деякі особливості пілотування на цьому літаку. У нас же на борту хворі знаходяться. Політ слід проводити дуже обережно. "Віта" брала участь у міжнародних заходах в Бельгії, Словенії, Росії, Грузії. Сам я володію англійською мовою, маю сертифікат для міжнародних польотів", - розповів заступник командира авіаційної ескадрильї транспортно-авіаційної бригади повітряних сил України у Вінниці, майор 28-річний Андрій Федаш.

"Віта" також пройшов атестацію в НАТО, де дали дозвіл на надання медичної допомоги в інших державах.

Зараз ви читаєте новину «Літак Ан-26 з реанімацією на борту залучать до Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути