Ексклюзиви
четвер, 22 травня 2008 15:50

Саакашвілі заявив, що не пробачить абхазів, що обстріляли грузинський автобус

Президент Грузії Михайло Саакашвілі побував в лікарні, де лежать поранені при вибуху і обстрілі грузинських автобусів, що прямували від кордону з Абхазією на виборчу дільницю.

Також він виступив з різкими заявами на адресу абхазької сторони, яка, за грузинською версією, і організувала диверсію під час виборів до парламенту країни.

В той самий час, сайт abhazeti.ru, прямо звинуватив в інциденті Росію і опублікував відео інциденту.

Абхазія відкидає грузинські підозри, а російські миротворці бачать в цьому руку грузинських спецслужб.

Саакашвілі назвав "громадським подвигом" дії жителів Гальського району Абхазії в день виборів, які "ціною свого життя намагалися взяти участь в парламентських виборах в Грузії". За версією грузинської сторони, один з автобусів був підірваний, а громадян Грузії, що вибігли, обстрілювали абхази. "За участь у виборах наших громадян обстрілювали з гранатометів, що нікому не буде пробачено. Такого не буває навіть в найнещасніших зонах. Це пік нелюдяності", - заявив Саакашвілі.

За словами президента, "ці поранені ціною життя переходили в Зугдідський район, щоб зафіксувати свою громадську позицію - Грузія повинна бути єдиною і вільною".

Повідомляється, що більше інших постраждала директор однієї з середніх шкіл Нана Кардава, вона госпіталізована у важкому стані.

"Те, що зробила ця жінка директор школи Нана Кардава більше, ніж, якщо всі ми захочемо і зробимо. Вона ризикувала життям, щоб зафіксувати свою громадську позицію, що полягає в збереженні свободи і єдності Грузії. Нічого не може бути більше цього громадського подвигу. Це справжня Грузія, якою я дуже пишаюся", - заявив Саакашвілі.

Зазначимо, що єдиної версії щодо того, що сталося, у трьох сторін - Грузії, Абхазії і миротворців - немає.

Сходяться лише в тому, що автобус з грузинами піддався обстрілу біля села Хурча. При цьому грузинська сторона спочатку стверджувала, що пострілами з гранатомета були підірвані два автобуси. А у напрямі тих жителів, які потім пішим ходом намагалися перейти на грузинську територію, велася стрілянина з різних видів стрілецької зброї.

Командування миротворців (КСПМ) підтверджує обстріл одного автобуса в зоні грузино-абхазького конфлікту, і при цьому вважає, що організувала "провокацію" Грузія. "Про те, що цей інцидент - справа рук грузинських спецслужб, каже той факт, що грузинські журналісти з"явилися на місці події у момент обстрілу автобуса, що прямував в район Гальський із Зугдіді 21 травня близько 14:00", - зазначив помічник командувача КСПМ СНГ підполковника Олександр Діордієв.

Начальник Гальського РОВД Абхазії Лоуренс Когонія також назвав інцидент з обстрілом автобусів в Зугдідськом районі провокацією грузинських спецслужб.

Іншу версію пропонує сайт abhazeti.ru.

"Бандформування відкрили вогонь по пасажирських автобусах з гранатометів, а потім по автобусах, що вже спалахнули, почали вести прицільний вогонь з автоматичної зброї. Грузинська поліція вступила в бій з терористами, серед пасажирів автобусів, є поранені. Свідки стверджують, що абхазькі терористичні формування діяли під прикриттям так званих "миротворців", які забезпечували захист терористів і підтримували їх вогнем", - затверджує сайт.

В той самий час, офіційні звинувачення, висунуті Грузією в адресу миротворців, набагато м"якше.

Голова МЗС Грузії Ач Ткешелашвілі заявила вчора: "Від імені МЗС Грузії хочу строго вимагати відповідь від російських миротворців на питання - що вони роблять в зоні конфлікту і чому не виконують свій мандат, чому не захищають мирне грузинське населення в Гальському регіоні і чому не дають їм можливості здійснити своє конституційне право взяти участь у виборах".

Президент невизнаної республіки Абхазія Сергій Багапш відкинув звинувачення грузинської сторони в підриві автобуса на грузинській території, поблизу абхазького кордону.

Зазначимо, що згідно з останніми попередніми даними, на парламентських виборах в Грузії, які відбулися 21 травня, правляча партія президента Саакашвілі "Єдиний національний рух" набирає 62,84% голосів виборців, блок "Об"єднана опозиція" - 13,63%. Опозиція проводила свій підрахунок голосів, відповідно до якого набрала біля третини голосів, і обіцяє "народне повстання".

За словами директора інституту країн СНД Костянтина Затуліна, найімовірніше, опозиція опротестовуватиме підсумки виборів, а політична ситуація в Грузії багато в чому залежатиме від того, чи погодиться взагалі опозиція входити до парламенту, де вона свідомо займе меншину, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі заявив, що не пробачить абхазів, що обстріляли грузинський автобус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути