понеділок, 11 серпня 2008 12:46

Саакашвілі: "Кремль спланував цю війну"

Газета TheWallStreetJournal опублікувала в понеділок статтю президента Грузії Михайла Саакашвілі "Війна в Грузії - це війна за Захід", в якій автор ділиться своїми роздумами про війну з Росією.

"В п"ятницю на грузинську територію увійшли сотні російських танків, і російські військові літаки нанесли бомбові удари по грузинських аеропортах, базах, портах і ринках. Багато убитих, ще більше поранених. Це вторгнення, що нагадує Афганістан в 1979 році і "празьку весну" 1968 року, може підірвати стабільність міжнародної системи безпеки", - пише Саакашвілі.

Далі він відзначає, що війну "розв"язала не Грузія, і не Грузія її вибрала". "Цю війну спланував Кремль. На початку нинішнього року Росія спробувала спровокувати Грузію, фактично анексувавши іншу з наших сепаратистських територій, Абхазію. Коли ми зреагували в стриманій формі, Москва перенесла сутички до Південної Осетії", - підкреслює грузинський лідер.

На його думку, "гіпотетично" ця війна відбувається через недозволений конфлікт з сепаратистами. Проте насправді це війна за незалежність і майбутнє Грузії. "І насамперед це війна за те, в якій Європі житимуть наші діти. Говоритимемо відверто: цей конфлікт вирішує майбутнє свободи в Європі".

"Жодна країна колишнього СРСР так далеко не просунулася до зміцнення демократії, викорінювання корупції і вибудовування самостійної зовнішньої політики, як Грузія. Саме це і прагне розтоптати Росія", - відзначає президент Грузії.

Саакашвілі також повідомляє, що Грузія - це якнайдавніша європейська держава і його падіння означатиме поразка Заходу на всій території колишнього СРСР і за її межами.

"Лідери сусідніх держав - будь то Україна, інші держави Кавказу або Центральної Азії - будуть вимушені оцінювати, чи не дуже висока ціна свободи і незалежності", укладає грузинський президент, повідомляє Newsru.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі: "Кремль спланував цю війну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути