вівторок, 09 вересня 2008 08:23

Саакашвілі назвав угоду про вивід військ РФ з Грузії "кроком вперед"

Досягнута за посередництва Франції угода про виведення російських військ з Грузії є "кроком вперед", заявив 9 вересня президент Грузії Михайло Саакашвілі на спільній прес-конференції з президентом Франції Николя Саркозі в Тбілісі, повідомляє Reuters.

Разом з тим Саакашвілі відзначив, що остаточна угода про припинення вогню повинна бути заснована на пошані Росією територіальної цілісності Грузії.

Президент Грузії ще раз дав зрозуміти, що вважає Південну Осетію і Абхазію невід"ємними частинами країни: "Грузія у жодному випадку не відмовиться від свого суверенітету і від частин своєї території". Російські війська, за його словами, "повинні забратися з територій, які вони контролюють".

Николя Саркозі під час брифінгу також підкреслив важливість досягнутих угод і заявив, що Євросоюз підтримує територіальну цілісність Грузії, повідомляє "Інтерфакс".

Французький президент відзначив, що до жовтня до Грузії прибудуть двісті військових спостерігачів від ЄС, а до 15 жовтня на території Грузії не залишиться російських військових. Саркозі виразив упевненість, "що цю обіцянку російська сторона стримає".

Нагадаємо, що 8 вересня президент РФ Дмитро Медведєв після зустрічі в Москві з Николя Саркозі заявив, що російські миротворці будуть відкликані з Грузії протягом десяти днів після розміщення в країні миротворчого контингенту.

Формально відведення російських військ з Грузії згідно з мирною угодою, укладеною сторонами за посередництва Саркозі, завершився 22 серпня, проте Росія залишила в зонах, прилеглих до Абхазії і Південної Осетії, пости миротворців. Також миротворчі пости розміщені в грузинському порту Поті, що не входить в жодну зі встановлених російськими військовими зон безпеки.

Грузія, у свою чергу, анулювала мандати російських миротворців в Абхазії і Південній Осетії, оголосила ці республіки окупованими територіями і в односторонньому порядку вийшла з ряду угод по врегулюванню конфлікту в Південній Осетії, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі назвав угоду про вивід військ РФ з Грузії "кроком вперед"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути