вівторок, 18 травня 2021 12:02

РПЦ платила, щоб за кордоном поставали проти томосу - ЗМІ

РПЦ платила, щоб за кордоном поставали проти томосу - ЗМІ
Возив гроші російський єпископ Флавіан (Максим Митрофанов), який згодом відмовився співпрацювати з ФСБ. Фото: pixabay.com

2018 року найвищі служителі Російської православної церкви платили Антиохійському патріарху за те, щоб той обставав проти надання Православній церкві України томосу про автокефалію. Дії контролювалися агентами ФСБ і патріархом Московським Кирилом.

Возив гроші російський єпископ Флавіан (Максим Митрофанов), який згодом за відмову співпрацювати з ФСБ поплатився вигнанням. У грудні 2019-го у квартиру єпископа прийшли з обшуком. Поки оперативники, за його словами, шукали наркотики, оперуповноважений ФСБ лейтенант Красавін "збігав за випивкою", ідеться в розслідуванні видання "Ліга" про діяльність РПЦ.

"Буквально мене напоїв. І сказав, що я в них у розробленні з 2007 року. Що їм потрібні відомості про мої зв'язки. У мене після роботи в Лондоні багато знайомих, які працюють в ООН, входять у коло деяких російських олігархів", – розповідав Флавіан.

Він порадився з адвокатами й відмовився працювати з організацією, "у якої руки по лікоть у крові російських священників і людей". Флавіан був у верхівці церковної ієрархії. У березні минулого року підконтрольні Кремлю медіа опублікували новину, що у квартирі єпископа РПЦ знайшли нарколабораторію.

"Образ відступника закріпили додатковими гріхами – нібито у Флавіана був зв'язок з експрацівником гей-ескорту. Після чергового обшуку в грудні 2020 року єпископ виїхав до Лондона. Він упевнений, що став жертвою спецслужб за відмову співпрацювати з ФСБ. Синод РПЦ заочно судив його й позбавив священного сану", – ідеться в публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували, скільки патріарх Кирило заробляє на віруючих

Українські православні лаври – Києво-Печерська, Почаївська на Тернопільщині та Святогірська в Донецькій області - належать Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП). Але в Москви є намір зробити їх ставропігійними й перевести в пряме підпорядкування патріарху Кирилу.

Зараз ви читаєте новину «РПЦ платила, щоб за кордоном поставали проти томосу - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути