Ексклюзиви
пʼятниця, 10 листопада 2023 09:54

РПЦ найняла лобіста в США для просування своїх інтересів в Україні: гроші, ймовірно, від Новинського

РПЦ найняла лобіста в США для просування своїх інтересів в Україні: гроші, ймовірно, від Новинського
Російська православна церква найняла лобіста у США за $1400 на годину для просування своїх інтересів в Україні. Фото: lavra.ua

Російська православна церква найняла лобіста у США за $1400 на годину для просування своїх інтересів в Україні.

Зокрема, лобіст отримав гроші від фірми, яку найняв Вадим Новинський, підсанкційний екснардеп від забороненої ОПЗЖ та протодиякон цієї церкви. Інформацію про це першим оприлюднив Мар'ян Заблоцький, нардеп від "Слуги народу".

"Угода базується на погодинній оплаті в розмірі $1400 за годину. Угода укладається за власним бажанням і діє доти, доки жодна зі сторін не вирішить не продовжувати", - йдеться у документі.

Відповідний звіт опубліковано у системі FARA eFile - це метод електронного подання документів до Мін'юсту США відповідно до Закону про реєстрацію іноземних агентів. У Сполучених Штатах діяльність лобістів узаконена та підзвітна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ перевіряє два московських храми на Закарпатті: відома причина

Згідно з документом, професор права Вільям Вітні Берк-Вайт був найнятий "Українською православною церквою" (Ukranian Orthodox Church).

Як адресу московського патріархату вказано Володимирський кафедральний собор Православної церкви України. Утім, митрополит Білоцерківської єпархії ПЦУ Євстратій повідомив, що Новинський найняв фірму у США для "поширення пропаганди МП", а та найняла лобіста. До того ж ПЦУ англійською називається Orthodox Church of Ukraine.

У звіті вказано, що лобіст отримав $7000 від Amsderdam and Partners LLP. У серпні 2023 року фірма повідомила, що її залучив Новинський для "захисту від серії політично вмотивованих атак з боку українського уряду".

У публікації Новинського, зокрема, називають протодияконом РПЦ в Україні, який зазнав незаконних державних переслідувань.

Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора зібрали доказову базу на патріарха РПЦ Володимира Гундяєва (Кирила) та повідомили йому про підозру.

Очільнику російської церкви інкримінують сприяння збройній агресії РФ та заперечення воєнних злочинів окупантів. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, московський патріарх входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Росії. Він одним із перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України.

Зараз ви читаєте новину «РПЦ найняла лобіста в США для просування своїх інтересів в Україні: гроші, ймовірно, від Новинського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути