пʼятниця, 17 березня 2023 16:51

Спецтема: Війна Росії проти України

"Розстріл Мацієвського не поодинокий випадок": Лубінець повідомив і про інші страти

"Розстріл Мацієвського не поодинокий випадок": Лубінець повідомив і про інші страти
Росіяни розстрілюють відкрито та цинічно, за згоди командирів і з впевненістю, що уникнуть покарання, заявив омбудсмен Дмитро Лубінець. Фото: Укрінформ

Окрім доказів розстрілу українського воїна Олександра Мацієвського, українська сторона має дані про інші страти росіянами беззбройних українських військовополонених.

Російські терористи розстрілюють відкрито та цинічно. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram.

"Розстріл російськими військовими українського полоненого Олександра Мацієвського після фрази "Слава Україні", на жаль, не поодинокий випадок на цій жахливій загарбницькій війні. Маємо свідчення про інші страти російськими окупантами наших беззбройних військовополонених", – повідомив омбудсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я нікого в живих залишати не буду": окупант зізнався у розстрілі неозброєних військових ЗСУ

За його словами, про це стало відомо з українських джерел у силових структурах, а згодом опубліковано в ЗМІ.

Він зауважив, що росіяни розстрілюють відкрито та цинічно, за згоди командирів і з впевненістю, що уникнуть покарання.

"Вкотре переконуємося, що для Росії не існує Женевських конвенцій та норм міжнародного гуманітарного права. Окупанти систематично скоюють воєнні злочини, порушуючи закони та звичаї війни", – заявив Лубінець.

Про кожен такий злочин омбудсмен інформує міжнародну спільноту. За його словами, притягнення Російської Федерації до відповідальності – "не лише мета, а й обов'язок всього цивілізованого світу".

6 березня у мережі поширили відео розстрілу беззбройного чоловіка в українській військовій формі після того, як він сказав "Слава Україні".

12 березня Служба безпеки України остаточно підтвердила особу розстріляного на камеру. Це Олександр Мацієвський – український військовослужбовець. Був снайпером 163-го батальйону 119-ї окремої бригади тероборони Чернігівської області.

З кінця грудня 2022 року воїн вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецької області. Розстріляли окупанти його 30 грудня, за даними слідства. Тіло повернули в Україну в лютому 2023 року в рамках обміну, де і поховали.

Президент Володимир Зеленський посмертно присвоїв Мацієвському звання Героя України.

Зараз ви читаєте новину «"Розстріл Мацієвського не поодинокий випадок": Лубінець повідомив і про інші страти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути