понеділок, 25 березня 2024 13:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Розповіли, скільки часу потрібно для відновлення ДніпроГЕС

Розповіли, скільки часу потрібно для відновлення ДніпроГЕС
Поновлення ДніпроГЕС до проєктного стану потребує років. Фото: t.me/Denys_Smyhal

ДніпроГЕС у Запоріжжі, по якій вдарили росіяни, швидко відновити не вдасться.

Після розбору завалів у машинному залі можна буде детальніше говорити про наслідки, заявив генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота, повідомляє "Еспресо".

"На жаль, усунення пошкоджень ДніпроГЕС - питання не дуже швидкого часу. На сьогодні ми поки що намагаємося демонтувати залишки перекриття стелі та стін машинного залу, які розбиті та нахилилися. Тому ми не можемо розібрати машзал доки не демонтуємо перекриття, а там висота понад 35 метрів, щоб потім можна було розбирати самі завали у машзалі. Пізніше ми розчищатимемо завали та дивитися. На сьогодні поверхневий огляд дає розуміння, що на відновлення до стану проєктного рішення потрібні роки. Ми не зможемо відновити швидко цю станцію", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили наслідки нічної атаки РФ на об'єкти енергетики

Станції завдали великої шкоди, також пошкоджене автодорожнє полотно, підкранові балки, де кран підіймає затвори, щоб пропускати воду. Протягом тижня вдасться розібрати всі завали й тоді більш детально можна буде говорити про наслідки удару.

"Але є багато попадань у самі агрегати, згоріло обладнання, роботи багато. Є агрегати, які потрібно повністю з нуля виготовляти, а це по часу від 18 до 24 місяців. Крім того, демонтаж та монтаж потребує часу. Ми розуміємо, в які рамкові часи заходимо, щоб відновити станцію. Потрібно буде повністю відновити машинний зал, тобто збудувати новий. А ми ще подивимося, що відбувається на чотирьох поверхах внизу станції, де 25-30 метрів глибини. Тоді ми зможемо дати через днів 10 приблизну оцінку вартісним показникам, що потрібно", - додав Сирота.

У ніч проти 22 березня Росія завдала масованого удару по Україні - увечері дронами, а на ранок ракетами. Цілили переважно по енергетичній структурі та житлових будинках. Одна з цілей окупантів - ДніпроГЕС.

У Запоріжжі по ДніпроГЕС було два прямих влучання - у ГЕС-1 і ГЕС-2. Остання серйозно пошкоджена, заявив 22 березня гендиректор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Унаслідок ракетних ударів росіян по об'єктах енергосистеми України у низці областей України вводились аварійні відключення електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, скільки часу потрібно для відновлення ДніпроГЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути