пʼятниця, 27 вересня 2019 14:49

Розповіли, чому МВФ не підписав нову програму з Україною

Розповіли, чому МВФ не підписав нову програму з Україною
Андрій Новак: Влада говорить, що нова програма буде розрахована на 5-6 мільярдів за три роки. Це - досить реальна перспектива. Фото: Главком

МВФ чекає остаточної версії бюджету. Хочуть переконатись, що він буде відповідати їх основним вимогам.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить економічний експерт Андрій Новак.

"Головна з них це - невеликий дефіцит бюджету. Щоб він не перебільшував безпечну норму у три відсотки ВВП. Також Міжнародний валютний фонд хоче, щоб у нас були реалістичні статті доходів та не роздуті витрати. Це називається збалансована економіка.
Верховна Рада ухвалила бюджет на 2020 рік тільки у першому читанні. Міжнародні кредитори хочуть переконатися, чи не внесуть туди якихось негативних правок. Зараз маємо прийнятний проект бюджету. Там дефіцит лише трошки більше двох відсотків. МВФ хоче побачити остаточну версію", - пояснює експерт.

Не варто перейматись, що Фонд незадоволений ситуацією з Приватбанком, вважає економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ може припинити співпрацю з Україною через Коломойського

"Для міжнародних кредиторів принципово важливо, щоб банк залишився державним. Проте сам Коломойський вже неодноразово казав, що він його не цікавить. Говорить тільки про якусь компенсацію. Тож ситуація по Привату зараз не є центровою. Розмови про тиск на НБУ теж значно перебільшені. Варто розуміти, що ми у стані гібридної війни. Економічна інформація є одним з її елементів. Не виключаю, що паніку роздувають спеціально", - каже Андрій Новак.

За його словами, продовження співпрацю з МВФ для нас зараз дуже важливо.

"Якщо цього не станеться, Україна не зможе обслуговувати державний борг у повному обсязі. Наступні три роки маємо заплатити пікові суми. Без МВФ будемо змушені оголосити дефолт.
Зараз маємо ще діючу програму. За нею до кінця року отримаємо 2 мільярди доларів. Влада говорить, що нова програма буде розрахована на 5-6 мільярдів за три роки. Це - досить реальна перспектива.
Міжнародний валютний фонд зараз просто чекає остаточного утвердження бюджету. Навряд влада внесе туди якісь недопустимі зміни. Тож впевнений, що нова програма співпраці з- Фондом скоро буде підписана", - додає економіст.

Місія Міжнародного валютного фонду поїхала з Києва. Остаточних домовленостей про подальшу підтримку МВФ не вдалось досягти. Вона мала перебувати в Україні з 10 до 24 вересня, але потім збільшила цей термін на 2 дні.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, чому МВФ не підписав нову програму з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути