середа, 10 січня 2007 10:15

Росія має намір ввести мито на білоруські товари

Вже в лютому Росія має намір оподаткувати імпортним митом білоруські товари у відповідь на введене Білорусією мито за транзит російської нафти.

У найближчий день підготують пакет економічних заходів, включаючи введення мит для білоруських товарів, які в даний час ввозяться по нульовій ставці.

Обмеження вже торкнулися білоруського цукру, на ввезення якого до Росії по розпорядженню уряду 29 грудня 2006 року встановлений митний збір. З лютого до цукру можуть додатися м"ясо і субпродукти, молоко і молокопродукти, телевізори і меблі. Таким чином, митами буде обкладена продукція, що складає понад половину білоруського експорту до Росії ($6 мільярдів).

Здійснити всі ці дії дозволяє закон "Про спеціальні економічні заходи", підписаний Володимиром Путіним 30 грудня 2006 року. Закон дозволяє главі держави вводити санкції, якщо необхідна "невідкладна реакція на міжнародно-протиправні діяння або недружні дії іноземної держави або її органів і посадовців". Згідно з документом, президент може тимчасово заморожувати економічні програми і військово-технічну співпрацю, згортати зовнішньоекономічні і фінансові операції, змінювати митні збори.

Ці заходи фактично стануть тимчасовим розривом митного союзу з Білоруссю, проте іншого рішення проблеми чиновники поки не придумали.

Відносини між Росією і Білоруссю стали напруженими ще до нового року, коли Мінськ не влаштували запропоновані "Газпромом" ціни на російський газ. У результаті компромісна угода була підписана в новорічну ніч за декілька хвилин до закінчення старого контракту.

Проте 1 січня Білорусь ввела мито на транзит російської нафти через свою територію, що було сприйняте Росією як порушення всіх правових норм. Коли Москва відмовилася платити мито, Мінськ почав несанкціонований відбір нафти з трубопроводу "Дружба". В результаті 8 січня компанія "Транснєфть" зупинила прокачування на цьому напрямі, що викликало перебої з постачаннями палива в західних країнах.

9 січня глава Мінекономрозвитку Росії Герман Греф пообіцяв, що переговори з білоруською стороною продовжаться тільки після того, як Мінськ відмінить мито на транзит нафти, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Росія має намір ввести мито на білоруські товари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути