понеділок, 17 грудня 2007 20:53

Росія почала поставки ядерного палива до Ірану

З 16 грудня Росія почала поставки ядерного палива для іранської АЕС у Бушері, - мовиться в повідомленні для ЗМІ, опублікованому на офіційному сайті МЗС РФ. У документі наголошується, що поставки здійснюватимуться впродовж двох місяців. Відпрацьоване паливо буде повернено до Росії для переробки і зберігання.

МЗС підкреслює, що впродовж всього терміну перебування на території Ірану паливо знаходитиметься під контролем МАГАТЕ. Крім того, іранська сторона надала письмові гарантії, що паливо використовуватиметься тільки на Бушерській АЕС.

У МЗС вважають, що з початком поставок створені якісно нові умови, які дозволять Ірану зробити кроки для відновлення довіри до своєї ядерної програми. Вони включають, зокрема, припинення робіт в області збагачення урану, оскільки в "середньостроковій перспективі" в Ірану немає в цьому необхідності, - мовиться в повідомленні МЗС, повідомляє "Лента.ру".

Будівництво Бушерської АЕС російськими фахівцями цього року кілька разів припинялося через зрив іранською стороною фінансових зобов"язань. Крім того, Росія називала умовами поставки надання Іраном міжнародному співтовариству повної інформації про свою ядерну програму.

Раніше Бушерську АЕС планувалося ввести в дію в жовтні 2007 року. Нові терміни її відкриття не уточнюються, проте в повідомленні МЗС наголошується, що поставки палива здійснюються приблизно за півроку до появи в ньому технологічної потреби.

Проти співпраці Росії і Ірану в області ядерної енергетики виступають США. У Вашингтоні побоюються, що отримане Іраном ядерне паливо може бути використано з військовою метою. У доповіді американської розвідки, опублікованій на початку грудня, наголошується, що Іран припинив роботи в області створення атомної зброї ще в 2003 році, але зберігає потенціал для повернення до військової ядерної програми за наявності політичного рішення, повідомляє ForUm.

Зараз ви читаєте новину «Росія почала поставки ядерного палива до Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути