середа, 14 листопада 2007 08:30

Російські моряки звинуватили Україну в НП на Чорному морі

Моряки затоплених суден стверджують, що берегові служби закрили їм доступ у безпечне Азовське море.

Прем"єр-міністр РФ Віктор Зубков, що прилетів на Таманський півострів, у вівторок оглянув акваторію Керченської протоки, де в минулу неділю бушував небувалий для тутешніх місць 6-7-бальний шторм.

Прем"єр погрозив позовами власникам суден, які забруднили акваторію. Самі моряки вважають, що їх підставили українські власті, закривши прохід в безпечне для кораблів Азовське море, пише "Коммерсант".

Питання, хто буде визнаний винним в екологічній катастрофі, на сьогоднішній день виглядає не так однозначно, як це було ще кілька днів тому. Нагадаємо, що тоді і МНС, і прокуратура всю відповідальність за те, що трапилося, поклали на капітанів судів, які знехтували штормовим попередженням. За словами директора Гідрометцентру Росії Романа Вільфанда, найраніше попередження про циклон "Вальтер", який приніс шторм, можна було отримати за шість годин. Для цього на узбережжі повинен був знаходитися спеціальний радар, який зафіксував би небезпечні пересування повітряних мас. Проте його там не було.

Крім того, з"ясовується, що береговими службами було зроблено всього одне штормове попередження - 10 листопада приблизно о 22-й годині, коли висота хвиль сягала цілком нешкідливих 2 м, а швидкість вітру - 20 м/с. Про те, що очікується подальше погіршення погоди, моряків більше не інформували. Більш того, за словами капітана танкера "Волгонефть-111" Андрія Дурасова, судно якого також знаходилося в Керченській протоці, але не постраждало, берегові служби багато в чому сприяли стовпотворінню кораблів в Керченській протоці. "На якірних стоянках у протоці опинилося більше 60 суден, зокрема 15-20 нафтоналивних танкерів, - розповів капітан. - Справа в тому, що приблизно з 18-ї години (10 листопада) виявився закритий судноплавний канал у відносно спокійне Азовське море. Його закрила служба трафік-контролю порту Керч (Україна) через несприятливі метеоумови. Коли стемніло і погода різко погіршала, виходити в Чорне море було небезпечно, там хвилі були значно вищі.

Тільки коли о 8.40 "Волгонефть-123" повідомила, що у неї в корпусі тріщина, трафік-контроль відкрив канал для проходу танкерів".

 

 

Зараз ви читаєте новину «Російські моряки звинуватили Україну в НП на Чорному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути