Ексклюзиви
понеділок, 14 квітня 2008 17:18

Росії доведеться заплатити 28 мільярдів доларів за збитки, завдані ЮКОСу

Європейський договір, підписаний, але не ратифікований Росією, може принести ЮКОСу найбільшу компенсацію в історії. Холдинг Gml, один з найкрупніших акціонерів ЮКОСу, має намір зажадати від Москви компенсацію у розмірі 28,3 млрд доларів.

У основі цього позову - Договір по Енергетичній хартії, що набув чинності в 1998 році, документ, який захищає іноземні інвестиції від серйозних політичних ризиків, зокрема від експропріації і націоналізації без адекватного відшкодування, нагадує La Stampa.

З такою заявою в Брюсселі виступив Тім Осборн, директор Gml (Gruppo Menatep Ltd). Він, зокрема, уточнив, що перше слухання по обґрунтованості позову, як очікується, пройде в листопаді. Він не виключив того, що неустойка, яку доведеться заплатити, може досягти 100 мільярдів. На розгляд може піти чотири роки.

Наступ Gml, що почався в 2005 році, ґрунтується на тому, що Росія підписала Енергетичну хартію в 1994 році. Не дивлячись на те, що Росія так і не ратифікувала документ, вона повинна дотримувати його відповідно до статті 45, згідно якої країни, що підписали документ, зобов"язані захищати інвестиції тимчасово (до ратифікації), якщо тільки країна не ухвалить рішення про "Opt out" - виході з Хартії або якщо національне законодавство однозначно забороняє тимчасовий режим. Два цих положення, за заявами акціонерів ЮКОСу, не мають значення для Москви. NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Росії доведеться заплатити 28 мільярдів доларів за збитки, завдані ЮКОСу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути