четвер, 05 листопада 2009 18:17

Росіяни стали краще ставитись до українців

Росіяни стали краще ставитись до українців

Протягом 9-18 жовтня 2009 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки. Методом інтерв"ю опитано 1997 респондентів, що мешкають в усіх областях України, у Криму та у Києві за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

Дослідження російського Левада-Центру проводилося 18-21 вересня 2009 року. Було опитано 1600 респондентів віком від 18 років, у 127 населених пунктах. Статистична похибка не перевищує (без урахування дизайн-ефекту) 3,4%.

Динаміка відповідей росіян та українців на запитання: "Як Ви загалом зараз ставитеся до Росії/України?":

Ставлення до Росії в Україні набагато краще, ніж ставлення до України в Росії: 92% українців позитивно ставляться до Росії, в той час як лише 46% відсотки росіян позитивно ставляться до України.

Кількість тих, хто в Україні негативно ставиться до Росії з травня до жовтня 2009 дещо збільшилася (з 4% до 6%), а тих, хто ставиться позитивно – практично не змінилася (у травні - 93%, у жовтні – 92%).

Треба відмітити позитивну динаміку в ставленні до України в Росії – кількість позитивно налаштованих зросла протягом півроку на 12% (з 34% до 46%). В Україні ситуація залишилась стабільною.

Кількість тих, хто в Росії негативно ставиться до України зменшилося з травня до жовтня 2009 на 12% (56% у травні та 44% у жовтні).

Динаміка відповідей українців на запитання "Якими б ви хотіли бачити відносини України з Росією?"

Протягом року кількість тих, хто бажає дружніх стосунків між Україною та Росією, як незалежними державами не змінилась(67% у квітні 2008 року та 67% - у жовтні 2009 року). Проте порівняно з березнем 2009 року, кількість зросла на 4% (з 63% до 67%).

Протягом півроку дещо зменшилася кількість тих, хто вважає, що Україна та Росія мають об"єднатися в одну державу – з 23% до 19% (у березні цього року таких було 26%).

Кількість тих, хто вважає, що між Україною та Росією мають бути закриті кордони (з візами і митницями), практично не змінилась протягом півроку (у травні - 10%, у жовтні – 11%).

В Росії ситуація з баченням населення відносин з Україною залишається незмінною протягом 5 місяців – 55% населення за незалежні та дружні відносини з кордонами без віз і митниць, 25% - за закриті кордони з візами та митницями. Лише 14% росіян висловлюються за об"єднання двох країн в одну державу.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Росіяни стали краще ставитись до українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути