Ексклюзиви
четвер, 21 серпня 2008 12:33

Росіяни назвали причини грузино-осетинского конфлікту (ОПИТУВАННЯ)

Половина росіян вважають основною причиною грузино-осетинского конфлікту прагнення керівництва США розповсюдити свій вплив на сусідні з Росією країни, повідомив директор Аналітичного центру Юрія Левади ("Левада-центр") Лев Гудков, представляючи журналістам в четвер дані останнього дослідження.

Він відзначив, що такої точки зору дотримуються 49% опитаних. Третина респондентів (32%) назвали причиною конфлікту дискримінаційну політику грузинського керівництва по відношенню до осетинів і абхазів.

По 5% опитаних виразили упевненість, що керівництво невизнаних республік Південна Осетія і Абхазія намагаються утриматися при владі, постійно провокуючи напружену обстановку, або керівництво Росії використовує політику "розділяй і володарюй" на Кавказі.

За словами Гудкова, переважна більшість (74%) громадян РФ згодна з думкою, що Грузія і грузинський народ стали заручниками геополітичних прагнень керівництва США, 14% з цим не згодні.

"Більша частина росіян (70%) підтримують дії керівництва Росії, позитивно оцінюють їх", - відзначив керівник "Левада-центра".

На питання, чому Грузія спробувала застосувати силу відносно Південної Осетії, 43% респондентів відповіли: "Для того, щоб вступити в НАТО, Грузії необхідно вирішити свої територіальні проблеми".

Згідно з результатами дослідження, 38% вважають, що Михайло Саакашвілі почав силову акцію проти Південної Осетії, щоб укріпити свій авторитет на посту президента Грузії, відзначив Гудков.

Чверть росіян оптимістично дивляться на ситуацію на Північному Кавказі, стільки ж (26%) вважають, що в найближчий рік обстановка там покращає, 24% з ними не згодні, а 39% дотримуються думки, що все залишиться без змін.

При цьому 36% росіян упевнені, що конфліктуючі сторони найближчим часом повернуться до вихідних позицій, але конфронтація залишиться, 21% вважає, що Грузія і Південна Осетія вступлять в переговори, а 19% - що в конфлікт втягнуться інші країни і виникне загроза великої війни на Кавказі.

За словами Гудкова, побоюючись нагнітання ситуації в зоні грузино-осетинського конфлікту, багато респондентів (59%) висловили думку, що у врегулюванні кризи повинні брати участь такі міжнародні організації, як ООН і Євросоюз, 21% з цим не згодні.

Гудков відзначив, що головною силою в осетинському конфлікті Вашингтон вважають в основному москвичі, що освітчені і непогано заробляють люди.

"Це задане уявлення на Кавказ як зону великої геополітичної гри", - упевнений керівник аналітичного центру, додавши, що велику роль тут грають старі "радянські" стереотипи.

Статистична погрішність опитування, проведеного 15-18 серпня серед 1,6 тисяч росіян, не перевищує 3%, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни назвали причини грузино-осетинского конфлікту (ОПИТУВАННЯ)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути