неділя, 16 квітня 2023 00:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росіяни накопичують сили і завдаватимуть ударів" – до чого ворог готується на свята

Росіяни можуть влаштувати провокації на Великдень та початок травня. Для окупантів немає нічого святого, тому і релігійні свята вони для них нічого не значать. А 9 травня – сакральна дата для російської держави. Тому наша влада готується до можливих атак і провокацій. Gazeta.ua спитала військових експертів, що можуть приготувати окупанти.

Війська РФ теоретично можуть масовано обстріляти Україну на Великдень, 16 квітня. Водночас загроза ракетних ударів зберігається завжди, незалежно від свят. Про це заявив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

"Країна, яка використовує релігію як зброю масового ураження, на сьогодні я так називаю Московський патріархат, може зробити атакувати і на Великдень, а може і ні", – сказав Ігнат.

Путін хотів би вийти з перемогами

За його словами, неможливо відповісти на те, чи варто від росіян очікувати ракетної атаки саме на Великдень, адже ознаки підготовки ворога до ударів є завжди.

"Великдень – ще одне дата, до якої Володимир Путін хотів би вийти з перемогами. Оскільки він не мав їх ані на Новий рік, ані на річницю вторгнення, його лизоблюди будуть зі шкіри лізти, щоб хоч щось взяти. Давити будуть дуже сильно. Але здебільшого це буде носити істеричний характер "атакувати все що можна та як попало", – вважає колишній радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів.

"Росіяни можуть наносити удари і по православних храмах. З метою помсти"

Іван Січень, полковник у відставці, експерт Центру "Борисфен Інтел":

Автор: Укрінформ
  Іван Січень: "Для росіян немає  нічого святого. Тому можуть збільшити обстріли"
Іван Січень: "Для росіян немає нічого святого. Тому можуть збільшити обстріли"

"Для росіян немає нічого святого. Тому можуть збільшити обстріли. Травневі свята – це для них дуже важливо. Тому також можуть завдати нового обстрілу. Можуть влаштувати провокації з РПЦ, і нас же будуть звинувачувати. Теж саме з першим травня чи з дев'ятим. Тому варто бути пильними.

Нові ракетні обстріли можливі. Зокрема, по столиці. Росіяни можуть наносити удари і по православних храмах. Спеціально, з метою помсти. А потім ще й казатимуть, що ми самі це зробили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нам потрібно здійснити до 3 пострілів, а росіянам до 30" – як працює артилерія на фронті

Наступ росіян, який вони готували півроку, провалився. Нічого не можуть досягти. Лише трохи посунути лінію оборони. Але не прорвати її. І хочуть нам за це помститися. Хоча озброєння, щоб хоч якось масовано це робити, їм вже не вистачає. Росія потроху втрачає можливості для наступу. Щоб виробити ракету, потрібно багато часу та ресурсів, яких у Москви немає. Останній масовий обстріл Києва був в лютому, наприклад. Хоча злоба може змусити їх використати навіть останній резерв".

Нічого нового росіяни не можуть вигадати. І кожного козиря у них немає

Сергій Кузан, аналітик Українського центру безпеки і співпраці:

Автор: Сергій Кузан
  Сергій Кузан: "У росіян ще залишилися резерви"
Сергій Кузан: "У росіян ще залишилися резерви"

"Нічого нового росіяни вигадати не можуть. І жодного козиря у них немає. Якісь ракетні обстріли, дрони будуть. Але ми це бачимо щодня у різних областях України. Нещодавно це була Чернігівщина і Сумщина. Бахмут і Авдіївка під обстрілами. Росіяни накопичують сили і завдаватимуть ударів. Але на ці свята, якщо брати аналогію з минулим роком, ми не дамо повторити військові злочини. Вони навпаки включатимуть свою агентуру, що потрібне великоднє перемир'я. Показуватимуть свою вдавану набожність. Ми на це вже не поведемося. І тому їм доведеться завдавати ударів. Наші воїни готові. І несподіванок не очікується.

Дуже добре спрацювала наша держава, Служба безпеки у питаннях РПЦ і Лаври. До Великодніх свят провели виселення та оголошення підозр. Паша Мерседес та інша російська шобла зрозуміли, що ходити зі своїми шабашами не вийде. І це дасть приклад іншим.

Москалі вчаться. І діяти як минулої зими і весни не будуть

У росіян ще залишилися резерви. І було б дуже добре, щоб росіяни кинули їх більше. Бо наша логіка оборонної стратегії полягає в тому, щоб ми утримували лінію оборони, а вони наступали. Наступаюча сторона завжди втрачає більше ресурсу і несе втрати. Але так не буде. Вони всі резерви не кинуть. Чудово розуміють, що потрібні люди та техніка, щоб утримувати захоплені території. Москалі вчаться. І діяти, як минулої зими і весни не будуть. А щодо термінів захоплення міст – нагадую, що до Нового року обіцяли захопити Бахмут. Вже четвертий місяць і нічого. Потім говорили про березень. І знову нічого. Будемо постійно слухати про нові дати. Пам'ятаємо, що 9 травня – сакральна дата московитів. Але їх плани вже кілька разів ламалися. І це саме ми їх ламали".

Кажуть, що Путін готується до чергової спроби захопити Бахмут або Авдіївку

Павло Лакійчук, керівник безпекових проєктів Центру глобалістики "Стратегія XXI", військовий моряк у відставці:

Автор: Facebook
  Павло Лакійчук: "Навіть захоплення міст для росіян не буде ні стратегічним, ні оперативним успіхом"
Павло Лакійчук: "Навіть захоплення міст для росіян не буде ні стратегічним, ні оперативним успіхом"

"Багато політиків та аналітиків кажуть, що Путін готується знову спробувати захопити Бахмут або Авдіївку. Наступ ворога продовжується. На Авдіївці та Мар'їнці наші військові ситуацію стабілізували. На Бахмуті витискають до чергової лінії оборони, але ми боремося. І навряд чи варто чекати радикальних змін.

Путін може до травневих свят готуватися більше, ніж до Великодня. Вони йому значно ближчі. У Бєлгороді і Курську вже відмовилися від парадів. Щоб не давати "приводу до провокацій". Тобто вони бояться. Тому з сюрпризами у Путіна вже складно. Навряд чи Кремлю вийде досягти чогось серйозного. Навіть захоплення міст для росіян не буде ні стратегічним, ні оперативним успіхом. Прорвати оборону українців їм не вдається. Для розвитку успіху у них немає ресурсів.

Новий масований обстріл на той же Великдень може бути. Тому що стратегічні резерви у росіян ще є. Але щоб перевести їх в оперативні – потрібен час".

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни накопичують сили і завдаватимуть ударів" – до чого ворог готується на свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути