Ексклюзиви
пʼятниця, 11 лютого 2011 11:26

Росіяни гинуть не від горілки, а через депресію - дослідження

Росіяни гинуть не від горілки, а через депресію - дослідження

Стрімке скорочення населення Російської Федерації відбувається це не через алкоголь, ДТП чи екологію, а унаслідок хронічної депресії.

До таких висновків прийшов американський демограф Ніколас Еберстадт, вивчивши різні гіпотези про причини погіршення демографічної ситуації в РФ.

"У своїй книзі "Злидні комунізму" я ще 1988 року висловив припущення, що різка зміна картини смертності пов' язана зі змінами в настроях суспільства і з тим, як люди дивилися в майбутнє. Це було початком періоду, коли, як висловився інший дослідник, "радянська людина стала песимістом", - відзначив учений.

На думку Еберстадта, різке збільшення смертності в РФ почалося після усунення Хрущова.

"Із середини п'ятдесятих і десь до початку шістдесятих у повітрі витало щось, що неможливо виміряти, але що, тим не менш, відіграє дуже важливу роль, - певне відчуття, що в Радянському Союзі все ж таки вдасться побудувати успішну соціалістичну систему. А до моменту усунення Хрущова цей новий експеримент себе вичерпав. Надії більше не було. Саме з цим відчуттям померлої надії на щасливе майбутнє Росія, за словами вченого, живе й досі.

Інші популярні версії про причини демографічної кризи в країні вчений відкинув, пославшись на статистичні дані. Найбільш поширена версія - про те, що "російян вбивають горілка і тютюн", не витримує порівняння з обсягами споживання алкоголю в набагато менш населених країнах. Не на користь цієї гіпотези свідчать і дані про те, що споживання алкоголю на душу населення в Англії стабільно більше, ніж у Росії.

За даними Росстату, 2010 року смертність у Росії перевищила народжуваність на 82,4 тисячі людей, а 2009 року на 65 тисяч осіб. У цілому з 1992 року країна втратила майже сім мільйонів людей: 1734000 жінок і 4889000 чоловіків. Американський вчений дивується, що ця проблема не знаходить адекватного відгуку в російському суспільстві.

Нагадаємо, жителі РФ поділяють одну сходинку із зімбабвійцям на самому дні світового рейтингу щасливих людей.

За матеріалами: Новий регіон

Зараз ви читаєте новину «Росіяни гинуть не від горілки, а через депресію - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути