середа, 03 лютого 2021 14:39

Росія завиє: санкції проти Козака - точка неповернення для Зеленського

Санкції проти Тараса Козака, який є соратником кума російського президента Медведчука, спричинені низкою факторів. Зокрема падінням рейтингу, сигналом від нової американської адміністрації та зміни особистих поглядів президента. Він починає остаточно переорієнтовуватися на Захід.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить політолог Віктор БОБИРЕНКО.

Чому Володимир Зеленський саме тепер запровадив санкції проти соратника Віктора Медведчука та номінального власника проросійських каналів ZIK, NewsOne та 112 Україна Тараса Козака?

Юридично Рада національної безпеки і оборони дійсно має повноваження накладати санкції на громадян. Тож цей крок перебуває у межах її компетенції. Адже рішення прийняла саме РНБО нехай і з ініціативи президента.

Другий момент - подібне рішення було прийняте ще у парламенті попереднього скликання. Тож кілька років тому потуги "прикрити" проросійські телеканали Медведчука-Козака вже були. Чому справу тоді не довели до кінця - питати варто у попереднього президента Петра Порошенка. Очевидно, хтось із кимось домовився.

Сьогодні на рішення Зеленського впливали багато груп інтересів. Команда президента пропонувала піти на цей крок ще раніше. Він видався вигідним з огляду збільшення кількості прихильників ОПЗЖ. Але зараз до цих порад додався ще зовнішній фактор. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба мав особисту розмову з новопризначеним Державним секретарем США Ентоні Блінкеном. Під час цієї зустрічі нам була твердо обіцяна державна підтримка Сполучених Штатів. Зокрема мова йшла про надання летальної зброї. Також країни Великої сімки зробили спільну заяву стосовно проблеми корупції в Україні. Зеленський був вимушений якось резонувати на ці речі.

Автор: Фото: Нацрада України з питань телебачення та радіомовлення
  Віктор Бобиренко: Президент таким чином може намагатись зайти на праве поле. Це дійсно своєрідна точка неповернення для нього. Історично так склалось, що будь-який український президент з часом перебування на посаді скочувався у правий бік.
Віктор Бобиренко: Президент таким чином може намагатись зайти на праве поле. Це дійсно своєрідна точка неповернення для нього. Історично так склалось, що будь-який український президент з часом перебування на посаді скочувався у правий бік.

Чи є тут політичний підтекст? "Слуга народу" втрачає рейтинги, а ОПЗЖ навпаки - набирає.

Останні соціологічні дані дуже чітко та зрозуміло свідчать, що так званий ватний електорат повністю відійшов від Зеленського. Раніше вони покладали на нього надії стосовно припинення війни будь-якою ціною та дружби з Росією. Він на пряму капітуляцію не пішов, тож ці виборці кристалізувались навколо ОПЗЖ. Якби на умовні дебати вийшли Порошенка та Зеленський, такі люди просто не стали б їх дивитись. Там немає їх кандидата. Канали ZIK, NewsOne та "112 Україна" дійсно закріпляли базовий електорат за "Опозиційною платформою - За життя". Вони були основним каналом впливу для Медведчука. Останнім часом ці "ЗМІ" розширювали свою базу прихильників саме за рахунок тих, хто незадоволений президентством Зеленського.

Тож на рішення ініціювати та прийняти санкції проти Тараса Козака та проросійських каналів базувалось на кількох факторах. Зеленському наближені соціологи та політтехнологи нашептали, що медіа-холдинг Медведчука відкусує у нього електорат. На який вже не варто орієнтуватись, бо він не повернеться в орбіту президента. Другий фактор - прямі сигнали з-закордону. Зеленський орієнтується на Захід, щоб там не було. Змушений дослухатись до Європи та нової американської адміністрації.

Як це рішення характеризує особисто Зеленського? Наскільки воно переламне?

Зеленський намагається сподобатись патріотичному, проукраїнському електорату

Президент таким чином може намагатись зайти на праве поле. Це дійсно своєрідна точка неповернення для нього. Історично так склалось, що будь-який український президент з часом перебування на посаді скочувався у правий бік. Янукович, певно, є виключенням. За Кравчука на перших виборах голосували східні області, на других - вже західні. Так само обирали і Кучму. Ющенко з самого початку був правим. Порошенко так само закінчив каденцію Томосом та Законом про мову. Це загальна тенденція для ключових українських політиків. Вони змушені правішати рано чи пізно. Тож зараз Зеленський намагається сподобатись патріотичному, проукраїнському електорату, який не є відвертими порохоботами. Цікаво те, що Зеленський навряд йшов на це свідомо. Скоріш за все рішення приймав інтуїтивно.

Важливо, щоб президент не став зловживати цим механізмом. Наприклад, у нього може виникнути бажання накласти подібні санкції на Порошенка та його ресурси - "5 канал" та "Прямий". Це було б не правильним рішенням, адже у загальному вони просувають проукраїнський порядок денний. Думаю, що західні союзники зможуть утримати Володимира Олександровича від цієї спокуси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський пояснив санкції проти телеканалів Медведчука

Єдиний, хто на засіданні РНБО не підтримав запровадження санкцій проти Тараса Козака, був голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Сказав "Стосовно каналів — санкції це погано. Попри те, чиї вони". Чому?

Серед 18 членів, що були присутні на засідання, дійсно тільки Разумков утримався. Це має бути сигналом про те, що він починає вести власну політичну гру. Не завжди тепер працюватиме у команді з президентом. Очевидно, Разумков хоче перебрати на себе роль Зеленського-кандидата, але поки не президента. Тобто спілкуватись з усіма, подобатись усім. Стояти на позиції "за все хороше та проти усього поганого". Таке намагання бігати між краплинами, лавірувати притаманне саме кандидатам. Поки важко сказати, чи дійсно чинний голова парламенту планує зайняти крісло президента, але цілком може мати такі наміри.

Автор: SLOVOIDILO.UA
  Підставою для санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака та пов'язаних з ним юридичних осіб стало розслідування спецслужб України, яке встановило, що схеми з поставками вугілля з окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму.
Підставою для санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака та пов'язаних з ним юридичних осіб стало розслідування спецслужб України, яке встановило, що схеми з поставками вугілля з окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму.

Як це рішення може вплинути на особистий рейтинг Володимира Зеленського?

Навряд показник піде у гору, але на певний час перестане падати. Якийсь період це рішення дозволить тримати планку електоральної підтримки. Але спроба утримати рейтинг не була ключовим мотиватором для президента запровадити ці санкції. Все ж таки це прояв його природної для Української держави еволюції як політика. Зеленський правішає. Починає повноцінно орієнтувати на Захід.

ОПЗЖ буде вимушена шукати нові канали комунікації та вербовки виборців. Мабуть, перейдуть у соціальні мережі

Як санкції можуть вплинути на рейтинг та позиції "Опозиційної платформи – За життя"?

Залишився ще мураєвський телеканал "НАШ". Він також проросійський, там виступають ті самі "експерти", спікери. Тепер вони з особливим ентузіазмом будуть мочити Зеленського. ОПЗЖ буде вимушена шукати нові канали комунікації та вербовки виборців. Мабуть, перейдуть у соціальні мережі. Але їх ключовим електоратом були люди більш старшого віку. Часто телевізор для них - головне джерело інформації. З відключенням каналів ці люди можуть випасти з орбіти ОПЗЖ.

Медведчук та його прихильники можуть щось спробувати змінити тільки через нашу легендарну судову систему. Там мають свої впливи

Якої реакції варто очікувати від Віктора Медведчука?

ОПЗЖ відверто має не так багато можливостей впливу в Україні, тим паче зараз після блокування каналів. Вони діють через кротів - проросійськи налаштованих агентів. Але часто ті працюють скритно, не у відкритому інформаційному полі. Ведуть закулісну гру.

Медведчук та його прихильники можуть щось спробувати змінити тільки через нашу легендарну судову систему. Там мають свої впливи. Також проросійські сили будуть намагатись юридично розвалити монобільшість. Нехай де-факто президентська фракція вже давно не притримується одного порядку денного. Але де-юре вони все ж зберігають єдність. Тому проросійські політику скуповуватимуть депутатів від "Слуги народу", щоб залучити у свою орбіту. Усі інші ходи, наприклад, спроби ініціювати імпічмент Зеленському точно закінчаться поразкою. Це просто рекламний маневр.

Автор: Прес-служба партії ОПЗЖ
  Тарас Козак (крайній ліворуч) в оточення своїх колег по фракції - депутатів від ОПЗЖ: Віктор Медведчука, Вадима Рабіновича та Юрія Бойка.
Тарас Козак (крайній ліворуч) в оточення своїх колег по фракції - депутатів від ОПЗЖ: Віктор Медведчука, Вадима Рабіновича та Юрія Бойка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телеканали Медведчука отримували гроші з окупованих територій

Чи є небезпека, що Медведчук через суд скасує ці санкції і проросійські канали й далі працюватимуть?

Відповідне рішення про скасування санкцій може прийняти тільки Верховний Суд. На жаль, там досить сильні впливи проросійських Андрія Портнова (З 2 квітня 2010 до кінця лютого 2014 — керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Віктора Януковича та заступник глави Адміністрації Президента України. Активний противник Революції гідності - Gazeta.ua) та Сергія Ківалова(Голова Центральної виборчої комісії під час президентських виборів 2004 року, які вилилися в Помаранчеву революцію. Президент Національного університету "Одеська юридична академія". - Gazeta.ua). Але хочеться сподіватись, що державний порядок денний переможе. І суд не зможе "помножити на нуль" це дійсно важливе рішення для країни та проривне для Зеленського. Інакше наша система правосуддя буде знівельована абсолютно і люди можуть вийти на протест.

Путін чітко натякнув, що Росія може вдатись до війни

Як реагуватиме Москва?

Росія зараз завиє. Будуть кричати про недотримання стандартів свободи слова. Від Ольги Скабєєвої (російська пропагандистка, ведуча програми "60 хвилин. - ) це особливо смішно буде чути. Росія втратила свої канали впливу на українське суспільство. Будуть шукати альтернативу. Наприклад, через YouTube. Варто очікувати появу нових проєктів типу Шарія.

Під час онлайн-включення на форумі у Давосі Путін чітко натякнув, що Росія може вдатись до війни в односторонньому порядку, якщо їм блокуватимуть інформаційні ресурси. Тож зараз ці санкції можуть закінчитись для України ескалацією напруги та бойових дій на Донбасі.

Де ще може негативно вдарити це рішення?

Весною може загостритись ситуація і в Криму. Україна очікувано не дасть воду. Путін може спробувати прорватись через материковий кордон до шлюзів. Таким чином на півострові виникне ще одна гаряча точка.

Також росіяни будуть намагатись розхитувати човен всередині України. Спробують спровокувати парламентську кризу. Для України така ситуація завжди небезпечна. Ще з огляду на те, що наступна Верховна Рада точно буде більш фрагментована, ніж чинна. Як мінімум зайде шість партій. Як виглядатиме коаліція невідомо.

Зараз союзу між ОПЗЖ та "Слугою народу" бути не може?

В українській політиці не можемо стверджувати на 100 відсотків. Не усі в "Опозиційній платформі – За життя"мають однакові погляди. Наприклад, Бойко і Рабинович хоч і проросійські, але все ж таки зацікавлені у збереженні якого не якого українського суверенітету. Медведчук же відверто відстоює повернення України у зону російського впливу, повністю орієнтується на Кремль.

"Слуга народу" дуже фрагментована. Якщо узагальнити її представників, вони орієнтовані на процес. не мають конкретної мети. Хочуть імітувати активну діяльність, дехто - отримувати конверти. Тобто "слуги" не мають якогось конкретного ідеологічного забарвлення. Можуть цілком стати у блок з усіма. Зараз цей союз виглядає дуже малоймовірним, але з часом усе може змінитись.

Що б ви сказали тим, хто називає ці санкції "наступом на свободу слова"?

З глибокий внутрішнім задоволенням вітаю це рішення. Воно не є проявом цензури або атаки на свободу слова. ZIK, NewsOne та "112 Україна" - псевдожурналістські канали. Це просто майданчики для трансляції пропаганди. Жодних стандартів вони не дотримувались. Тож навряд притомна частина суспільства плакатиме за ними.

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій терміном на 5 років проти нардепа Тараса Козака та телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука - "112 Україна", NewsOne, ZIK.

Зараз ви читаєте новину «Росія завиє: санкції проти Козака - точка неповернення для Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути