субота, 24 січня 2015 10:58

Росія використовує Донбас в якості великого полігону - експерт

Росія використовує Донбас в якості великого полігону - експерт
Володимир Горбулін consumerunion.com.ua

Росія використовує конфлікт на Донбасі для випробувань нової зброї, відпрацювання нових тактичних прийомів ведення бойових дій і отримання військовими частинами і підрозділами бойового досвіду.

Про це пише радник президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін у статті для ZN.UA "Гібридна війна як ключовий інструмент російської геостратегії реваншу".

Він нагадує, що на Донбасі воювали сили спецназу майже з усіх регіонів Росії. За ротаційною схемою в зоні конфлікту діють і підрозділи ВДВ, морської піхоти.

"Таким чином, Росія використовує Східну Україну як великий полігон, на якому відточує на практиці нові методи і засоби ведення війни", - зазначає Горбулін.

На думку радника президента, крім суто класичних військових методів, Росія у рамках "гібридної війни" чи не вперше масштабно використовувала концепцію "війни трьох кварталів". Її суть зводиться до того, що сучасний воїн повинен бути готовий: в одному кварталі - вести загальновійськовий бій, у другому - здійснювати поліцейські функції, в третьому - виконувати гуманітарні місії.

"Реваншистські геополітичні настрої Володимира Путіна і його жорстка позиція до будь-яких "революційних" політичних змін обумовлені його особистісним досвідом: він бачив руйнування Берлінської стіни, з яким знищувався весь світ, в якому Путін розбирався і вважав своїм.

Саме прихід до влади Путіна можна вважати початком пошуку Москвою власної "геостратегії реваншу". Однак у більш ніж непростих міжнародних умовах, а також враховуючи суттєву нестачу необхідних ресурсів, базою російської "геостратегії реваншу" міг бути лише асиметричний підхід", - зазначає Горбулін.

На його думку, серед російської правлячої верхівки є панівною ідея "великої війни" з Заходом. У той же час керівництво РФ усвідомлює, що країна до такої нової війни не готова і готова не буде, а значить, повинна спровокувати її раніше і досягти своїх завдань вже тепер.

Нагадаємо, раніше представник організації "Солдатські матері Санкт-Петербурга" заявив, що солдат-строковиків в Росії примушують підписувати контракти для подальшої відправки на війну в Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Росія використовує Донбас в якості великого полігону - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути