вівторок, 18 вересня 2018 15:22

Росія відстоює не віру, а політичний вплив – архієпископ Іов

Росія відстоює не віру, а політичний вплив – архієпископ Іов
Іов категорично заперечує твердження Московської церкви про вторгнення Вселенського патріархату на канонічну територію Росії

Представник Константинопольского патріархату, архієпископ Тельміський Іов категорично заперечує твердження Московської церкви про вторгнення Вселенського патріархату на канонічну територію Росії. Навпаки, священослужитель вважає надання Україні автокефалії найоптимальнішим канонічним шляхом у подоланні церковного розколу.

"Стан розділення, який існує в Українській церкві вже майже 30 років, не є природнім. Тисячі православних парафій і мільйони вірних в Україні через цей розкол перебувають поза єдністю зі Вселенською православною церквою. Вони позбавлені найголовнішого – спасіння в лоні канонічної церкви. Це не може не викликати болю та занепокоєння у Матері-Церкви", - висловився владика Іов, пише glavcom.ua.

За словами служителя церкви, у Вселенському патріархаті ніколи молитовно не забували про український православний народ. Проте вважали, що внутрішніх сил і засобів вистачить для подолання суперечностей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вселенський патріарх визнав анафему Мазепи неканонічною

"Події після 2014-го яскраво засвідчують, що лише внутрішніми силами Православна церква в Україні не може самотужки подолати проблему розколу і об'єднатись. На заваді цьому стоять зовнішні політичні чинники і впливи. Зокрема, зі сторони сусідньої Російської держави. І для останньої найголовнішим є збереження через церкву свого політичного впливу в Україні", - сказав Іов.

Останні заяви Синоду Московського патріархату владика Іов прокоментував як відстоювання власних політичних амбіцій Москви.

"Заради амбіцій вони пішли на розрив зі Вселенським Православ'ям. Цей шлях сприяє розвитку розколу і схизми. Маємо надію, що це неканонічне рішення наших російських братів буде скасовано та діалог буде відновлено", - прокоментував священослужитель.

За словами представника Вселенського патріархату, Матір-Церква вважає своїм канонічним обов`язком захистити українську православну паству і надати автокефалію Україні.

Архієпископ Іов (Гечи) - доктор богослов'я, професор Інституту вищих досліджень у галузі православного богослов'я при Православному центрі Вселенського патріархату в Шамбезі (Швейцарія) і Паризького католицького університету (Франція), постійний представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков у Женеві, співголова Об'єднаної міжнародної комісії з богословського діалогу між Православною та Римо-Католицькою церквами. З благословення Вселенського патріарха Варфоломія був одним із головних спікерів Святого і Великого Собору Православної Церкви на Криті 19-26 червня 2016-го. Володіє англійською, французькою, грецькою, українською, російською та італійською мовами. Глибоко знається на українській церковній історії. Докторську дисертацію захистив на тему "Літургійна реформа митрополита Киприяна Київського (1330-1406 рр.).

Зараз ви читаєте новину «Росія відстоює не віру, а політичний вплив – архієпископ Іов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути