субота, 15 березня 2008 13:07

Росія відкриє представництва у Абхазії і Південній Осетії

Державна Дума Російської Федерації має намір на одному з найближчих засідань – у середу, 19 березня, або у п"ятницю, 21 березня, ухвалити спеціальну заяву, якою закликати уряд Росії розширити співпрацю з Абхазією і Південною Осетією.

Про це у Брюсселі повідомив голова Комітету з міжнародних справ Держдуми РФ Костянтин Косачов.

"Готується заява Держдуми. Наскільки я розумію, там будуть сформульовані достатньо прямі, категоричні рекомендації уряду, виконавчій владі Російської Федерації про зміну формату відносин з Абхазією і Південною Осетією, про активізацію економічних і будь-яких інших зв"язків із цими територіями і про відкриття там відповідних представництв якихось міністерств і відомств, ну, можливо уряду РФ", - сказав він.

К.Косачов зазначив, що, швидше за все, у цій заяві мова піде тільки про Абхазію і Північну Осетію без Придністров`я.

"Не готовий сказати, як це обговорювалося на слуханнях (13 березня Держдума РФ провела слухання, на яких розглянула ситуацію в зонах "заморожених" конфліктів на території колишнього СРСР), я готовий висловити тільки свою особисту позицію, яка полягає в тому, що все ж таки Придністровський конфлікт має більш сприятливу перспективу для врегулювання, з тієї простої причини, що Кишинів і Тирасполь хоча б не виключають можливості якихось прямих контактів і досягнення домовленостей", - сказав російський парламентарій.

Кажучи про подальший розвиток відносин Росії з Абхазією і Південною Осетією, К.Косачов висловив думку, що посилення економічних і інших зв"язків з цими регіонами не означає обов"язкового визнання їх незалежності в майбутньому, або їх приєднання до РФ.

"Я не думаю, що треба поступати дзеркально, повторюючи дії Заходу стосовно Косового. У Росії, насправді, немає власного інтересу в тому, щоб ці території якось відірвати, привласнити", - сказав депутат.

"І якщо одного разу трапиться диво - і Тбілісі, і Сухумі, Тбілісі і Цхінвалі зможуть між собою домовитися про припинення конфлікту і відтворення єдиної держави, я впевнений, у Росії не виникне жодних проблем із визнанням такого рішення", - додав він.

К.Косачов також зазначив, що Росія збереже свою присутність у цих регіонах, у тому числі і присутність своїх миротворців, доти, доки не виключається можливість військового розвитку подій.

Він також висловив переконання в тому, що влада Грузії, якщо хоче вирішувати проблему "заморожених" конфліктів, повинна зрозуміти, що ці конфлікти існують не тому, що вони мають підтримку ззовні, а з інших, більш глибинних і давніх причин.

Як повідомлялося, 13 березня Держдума РФ провела парламентські слухання про глобальні проблеми на території СНД. Однією з тем слухань стало звернення до Росії про визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Росія відкриє представництва у Абхазії і Південній Осетії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути