Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2023 08:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія стягує авіацію до українських кордонів: в ISW оцінили загрозу

Росія стягує авіацію до українських кордонів: в ISW оцінили загрозу
Росія стягує до українських кордонів літаки та гелікоптери. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Війська Російської Федерації посилюють використання повітряних сил в Україні, зазнаючи невиправданих втрат літаків.

Водночас росіяни не намагатимуться різко посилити повітряні операції над контрольованою Україною територією, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Financial Times, посилаючись на дані розвідки країн-членів НАТО, повідомило 14 лютого, що РФ накопичує літаки та гвинтокрили поблизу російсько-українського кордону. Видання припустило, що таким чином російські винищувачі можуть підтримувати наступ на землі. Російське опозиційне видання "Важливі історії" 16 лютого з посиланням на джерело в міністерстві оборони Росії повідомило, що російські військові змінюють тактику та зобов'язалися використовувати велику кількість повітряних сил в Україні", – сказано у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові повідомили переможні новини з фронту

Високопоставлений чиновник НАТО повідомив, що 80% військово-повітряних сил РФ залишаються недоторканими. Російські війська намагаються вивести з ладу українську протиповітряну оборону, готуючись до великої ударної кампанії.

Британська розвідка поінформувала, що за останній тиждень кількість вильотів Росії зросла до рівня, який востаннє спостерігався влітку 2022 року, але зазначила, що російські сили не збільшили свою повітряну присутність в Україні. Міноборони Великої Британії вважає, що російські сили навряд чи готуються до розширеної повітряної кампанії.

"Російські сили, ймовірно, зазнають невиправданих втрат літаків, якщо вони залучать їх до розширених бойових дій, таких як кампанія стратегічного бомбардування або безпосередня авіаційна підтримка. Особливо, якщо західні країни нададуть Україні адекватні можливості протиповітряної оборони", – вважають експерти ISW.

Росія накопичує літаки поблизу кордону з Україною, повідомляє західна розвідка. Це свідчить про те, що РФ готується кинути у війну свої літаки та вертольоти. І таким чином підтримати наземний наступ окупантів, що захлинається, написали в Financial Times.

Ситуація в Харківській та Луганській областях залишається напруженною. 16 лютого російські війська продовжували обстріли поблизу Сватового на Луганщині. Українські війська відбили атаку російської 138-ї окремої мотострілецької бригади (45-ї гвардійської мотострілецької дивізії 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу) поблизу Гряниківки, що в 53 км на північний захід від Сватового.

Зараз ви читаєте новину «Росія стягує авіацію до українських кордонів: в ISW оцінили загрозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути