понеділок, 18 травня 2009 15:34

Росія розраховує на пріоритетний статус для "Південного потоку"

Росія розраховує на пріоритетний статус для "Південного потоку"
Росія розраховує, що проект "Південний потік" слідом за "Північним" буде внесений Євросоюзом в число пріоритетних проектів забезпечення енергобезпеки Європи і має намір обговорити цю ініціативу на саміті з ЄС.

"Ми розраховуємо, що і "Південний потік" отримає цей статус, оскільки він в не меншому ступені його заслуговує", - сказав постпред Росії при ЄС Володимир Чижов в інтерв"ю, опублікованому в "Незалежній газеті".

"Цей статус припускає пріоритетне проходження відповідних документів через інститути Євросоюзу, зокрема фінансові. Це свого роду знак якості ЄС. "Південному потоку" така підтримка могла б бути політичною підмогою", - сказав він напередодні саміту РФ-ЄС в Хабаровську.

"Правову базу в сфері енергетики потрібно міняти. За великим рахунком в Євросоюзі серйозні люди це розуміють і визнають, що Енергетична хартія - документ з іншої епохи, він іншого формату. Там 50 з гаком країн. І для Японії, що входить в це число, наприклад, при всій пошані до цієї країни, проблема транзиту особливого значення не має. Вона важлива для Росії, ЄС і транзитних країн", - сказав російський постпред.

Зараз в списку транспортно-енергетичних пріоритетів Євросоюзу - газопровід Nabucco. Він опинився в списку найважливіших проектів Євросоюзу саміту ЄС, що в останню мить проходив в столиці Бельгії, завдяки наполяганням головуючої Чехії та Польщі.

На фінансування енергетичних проектів, включених в нього, передбачено 5 млрд. євро. Ці кошти слід витратити в 2009-2010 роках.

Будівництво європейського газопроводу Nabucco спочатку навіть було виключене зі списку проектів, що підлягають фінансуванню окремим рядком за рахунок невитрачених коштів бюджету Євросоюзу.

The Financial Times відзначає, що головний донор бюджету ЄС, Німеччина, дивиться на проект скептично. На думку експертів, це пов"язано ще і з тим, що Берлін покладає надії на альтернативний проект "Північний потік", завдяки якому російський газ піде по дну Балтійського моря, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Росія розраховує на пріоритетний статус для "Південного потоку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути