Ексклюзиви
середа, 03 січня 2024 20:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія пробує "ламати" українців. Ударів буде більше" - що готує РФ

"Росія пробує "ламати" українців. Ударів буде більше" - що готує РФ
Наслідки ракетного обстрілу, який здійснила Росія. Фото: ДСНС

Це буде довготривала кампанія ударів, з метою максимально уразити всю необхідну інфраструктуру для нашої оборони та виснажити суспільство.

Одним із інструментів "ламання" для Росії є нарощення складності ракетних обстрілів. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Киричевський.

"Очевидно, що це буде довготривала кампанія ударів, з метою максимально уразити всю необхідну інфраструктуру для нашої оборони, насамперед "оборонку". По енергетиці, як бачимо, уже теж поступово "прилітає", бо важка промисловість є традиційно енергоємним сектором. Немає сенсу рахувати, на яку ще кількість такого масштабу ударів у росіян ще є ракет. Хоча б тому, що попередню кампанію ударів по енергетиці "рашисти" усі 6 місяців пройшли, маючи лаг по запасу ракет "ще на 2-3 обстріли, і все", – наголосив Киричевський.

Рахувати можливі залишки по ракетам у росіян зараз є сенс хіба що для того, щоб скласти уявлення, як ще вони можуть в теорії "перевантажувати" нашу ППО, додав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Цю поразку Росії визнали всі": рік на фронті - аналіз, фото і карти

"У теорії, у "рашистів" могло залишитись десь до 100 ракет Х-101 для пуску з бомбардувальників, але по "Калібрам" цифра може бути до 200 одиниць мінімум. У росіян могло залишитись ще до 60-70 аеробалістичних "Кинжалів", по яким є досвід збиття – орієнтовно 30% від загальної кількості випущених. Але також є і мінімум до 100 надзвукових крилатих ракет Х-22/32 із бойовою частиною аж 900 кг, жодна з яких ще не була збита. Бо росіяни стріляють такими в райони, де у нас точно може не бути "Петріотів". І це не рахуючи актуального запасу до 300 балістичних "Іскандерів" та пари тисяч ракет до комплексів С-300/400", – пояснив Киричевський.

Росіяни цими обстрілами хочуть в підсумку, щоб ми буквально поламались, уточнив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Менше "броні", мобілізація за кордоном та жінки на службі – що прописали депутати

"Тобто дійшли всі разом до такого пограничного стану, де взагалі буде неможлива будь-яка осмислена розумова діяльність. Одним із інструментів ламання для "рашистів" є нарощення складності ракетних обстрілів. Тому тут краще бути одразу готовим до усіх варіантів, які тільки можна зараз уявити: і що росіяни будуть намагатись тримати інтервал між обстрілами максимально коротким, і що "Кинжалів" на Київ за один раз може полетіти не 10, а навіть більше. І що з Каспійського моря можуть полетіти не тільки Х-101/555 із стратегічних бомбардувальників, а навіть "Калібри" з кораблів Каспійської флотилії. Треба навіть допускати, що ми не все знаємо про можливості росіян робити ракети. Бо, наприклад, в теорії ті самі Х-555, які виготовлялись переробкою із Х-55, мали би давно вичерпатись. Але цього ж не сталось", – підкреслив Киричевський.

Але просити зараз у Заходу дати нам ще більше ППО "тут і зараз" сенсу немає, додав експерт.

"Чисто тому, що всі необхідні рішення на цю зиму були закладені ще влітку. І вони реалізовуються на наших очах, просто ми цього примудряємось не "помітити". Німеччина нам достроково передала батарею "Петріотів" саме із очікувань на ракетні обстріли РФ. Канада заявила про передачу нам кількох NASAMS, які очевидно спеціально купувала для допомоги Україні. Сама Норвегія нам за літо-осінь передала по факту 4 батареї на 8 пускових NASAMS. Врешті, Захід нам постійно забезпечує найбільш важливу для нашої ППО – дальній радіолокаційний дозор літаками AWACS. Лише завдяки яким ми і можемо знайти про факт злету тих самих МиГ-31К чи Ту-95МС, або ж про факт старту крилатих ракет з району Каспійського моря. Без натівського AWACS можливо ми б взагалі були нездатні виявляти загрозу по "Кинжалам", а "Калібри" чи Х-101 могли б виявляти максимум за 20-30 хвилин лету до Києва. З відповідним рівнем жертв та втрат", – пояснив Киричевський.

Для підготовки нової ракетної атаки після сьогоднішнього обстрілу Росії може знадобитися ще чотири дні. Про це сказав спікер Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

2 січня Росія масовано атакувала ракетами Україну. Найбільшу кількість випустили по Києву та області. Там є значні руйнування, пожежі і понад 10 постраждалих.

Зараз ви читаєте новину «"Росія пробує "ламати" українців. Ударів буде більше" - що готує РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути