Ексклюзиви
пʼятниця, 24 липня 2009 18:18

Росія помститься США за поставку зброї в Грузію

Росія помститься США за поставку зброї в Грузію
Постпред Росії при НАТО Дмитро Рогозін в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" заявив, що Росія введе санкції відносно підприємств США, які поставлятимуть зброю Грузії.

Як пояснив Рогозін, введення санкцій передбачене указом президента Росії, і в цьому указі немає ні для кого виключень. "Якщо буде доведено, що якийсь виробник, не важливо, де він - в Арктиці або в Америці, займається постачанням наступальних озброєнь, безумовно, це підпадає під дію цього указу", - заявив він.

В той же час Рогозін визнав за Росією право поставляти зброю до Абхазії та Південної Осетії для захисту від країни, "яка є рецидивістом в плані проведення озброєних агресій".

Кажучи про військову співпрацю з Північноатлантичним альянсом, Рогозін заявив, що спільних навчань Росії та НАТО поки не планується, оскільки "НАТО не дозріла для цього". Військова співпраця Росії та НАТО була перервана після війни в Південній Осетії та відновлена лише в кінці червня 2009 року.

Кілька днів тому в інтерв"ю газеті The Washington Post Михайло Саакашвілі заявив, що Грузія потребує оборонного озброєння США для захисту від Росії. Він стверджував, що питання про постачання американської зброї вже вирішене, але підкреслював необхідність прискорити цей процес.

Саакашвілі сподівався обговорити постачання зброї з віце-президентом США Джо Байденом, який відвідав Грузію 22 липня, проте в їхніх переговорах ця тема не фігурувала. Напередодні представник Держдепартаменту США Філіп Кроулі заявив, що США не унеможливлюють постачання Грузії зброї, оскільки озброєння охочої вступити до НАТО країни повинне відповідати стандартам блоку.

Посол США в Росії Джон Баєрлі в ефірі "Эха Москвы" у свою чергу заявив, що між США і Грузією "існує і існуватиме військова співпраця", але вона направлена перш за все на підготовку грузинських військових до операції в Афганістані. Постачання важкої техніки, за словами Баєрлі, ця співпраця не передбачає, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Росія помститься США за поставку зброї в Грузію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути