Ексклюзиви
четвер, 20 вересня 2007 09:07

Росія купить доступ до нафти Іраку за 9 млрд доларів

Багдад готовий надати російським компаніям деякі преференції у відновленні і реконструкції іракської економіки, але це стане недешево. За деякими даними, доступ до іракських підрядів, перш за все в нафтовому і енергетичному секторах, обійдеться Росії мінімум в 9 млрд доларів, оскільки Москва готова списати 90% десятимільярдної заборгованості Іраку. Втім, це все ж таки краще, ніж нічого, адже раніше Ірак наполягав на списанні боргу без будь-яких умов. Напередодні в Москві побував глава МЗС Іраку Хошияр Зібарі, і тема врегулювання боргу була основною в його візиті. "Ми потребуємо допомоги і підтримки всіх впливових держав, зокрема Росії", - підкреслив Зібарі.

До недавнього часу відновленню двосторонньої співпраці заважала, на думку Москви, неконструктивна позиція Багдада. У Росії виходили з того, що контракти, отримані російськими компаніями за часів режиму Саддама Хусейна, поваленого в 2003 році, не потребують перегляду. Проте нові іракські власті наполягали, що операції були оформлені з порушеннями - зокрема, контракти на розробку нафтових родовищ віддавалися російським компаніям без будь-яких тендерів.

Москва просила врахувати хоча б її готовність списати велику частину іракського боргу, який складає 10 млрд доларів. Але Багдад це до недавнього часу не влаштовувало, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Росія купить доступ до нафти Іраку за 9 млрд доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути