Ексклюзиви
пʼятниця, 15 червня 2007 09:51

Росія, Китай та Іран стали новою "віссю зла"

Росія, Китай та Іран стали новою "віссю зла", являючи собою небезпечну "тріаду з балістичними ракетами", і Заходу все складніше ігнорувати цей факт. Так вважає Фред Стекелбек, старший науковий співробітник з питань Азії американського Security and Democracy in Asia Project. Статтю Стекелбека публікує в четвер The Washington Times.

На думку експерта, ці три країни, тісно співпрацюючи між собою, продовжують удосконалювати свої балістичні ракети, "все більш проявляючи готовність відмовитися від конструктивного діалогу на користь відкритої конфронтації".

Град войовничих заяв, що надходили з Москви протягом декількох останніх тижнів, вселив в багато західних спостерігачів побоювання того, що стрімко складаються передумови для нової холодної війни між Росією і США.

Осмілівши завдяки амбітній програмі модернізації збройних сил, прибутками від торгівлі енергоносіями і зброєю, а також тому факту, що у всьому світі наростає незадоволення гегемонією США, російський президент Володимир Путін скористався своїм впливом, який збільшувався всередині країни і за кордоном, щоб кинути виклик діям Вашингтона, які сам вважає все більш "імперіалістичними".

Очевидно, Путін перейшов в наступ. У своїй недавній бесіді з журналістами він сказав, що в результаті дій США по розміщенню протиракетного щита в Європі у Росії повинні "з"явитися нові цілі в Європі", що може спричинити за собою ядерний конфлікт. Два тижні тому були успішно випробувані дві різні балістичні ракети. Цей факт разом з планами Росії витратити до 2017 року більше 200 млрд доларів на бомбардувальники, системи ППО і танки вказує на перегляд російської військової доктрини. Додатково Путін також пригрозив вийти з декількох важливих договорів про обмеження озброєнь, наприклад з Договору про обмеження звичайних озброєних сил в Європі (ДОЗСЕ) і Договору про ракети середньої і малої дальності (РСМД).

Заяви і пов"язані з ними дії Путіна вже самі по собі "лякають", але ще зловіснішими вони виглядають в контексті міжнародних розробок, що продовжуються, і розміщення балістичних ракет, якими займаються два найближчі союзники Росії - Китай та Іран.

Недавно опублікована щорічна доповідь міністерства оборони США Конгресу на 2007 рік про військову потужність Китаю містить систематизовані, багаті подробицями відомості про зусилля цієї держави по створенню не тільки арсеналу балістичних ракет оборонного призначення, але і можливостей для наступального "попереджуючого удару". Очікуване розміщення додаткових мобільних, наземних, а також балістичних ракет, що базуються на морі, з ядерними боєголовками, здатних досягти континентальної території США, викликає серйозну стурбованість у Вашингтоні щодо намірів Китаю в регіоні і у всьому світі.

Комуністичне керівництво Пекіна реагує на критику нарощування військової потужності, що висловлюється США, різко відкидаючи заклики до більшої прозорості. Воно стверджує, що Вашингтон тепер поводиться з Китаєм як з ворогом "в стилі холодної війни". Але не можна заперечувати, що останнім часом Китай робить кроки по нарощуванню арсеналу балістичних ракет. Це підтверджує і накопичення ракет у Тайванської протоки.

Занепокоєність США ще більш посилює той факт, що Китай продовжує розробляти і дислокувати так звані "ассиметрічні" засоби кібервійни і протидії супутникам, покликані порушити сучасні системи комунікації, глобального позиціонування і оборони. Ця обставина робить превентивний запуск балістичних ракет ще вірогіднішою. У останні декілька років високопоставлені представники китайського командування генерали Чжу Ченху і Сюн Гуанкай заявляли, що Китай завдасть ударів по американських містах, якщо США втрутяться в який-небудь конфлікт через Тайвань.

Найбільшу небезпеку миру і стабільності у всьому світі в найближчій перспективі продовжує становити Іран, на чолі президентом Махмудом Ахмадінежадом, вважає аналітик. Тегеран як і раніше публічно заявляє, що його ядерна програма направлена на мирні цілі, але його дійсні наміри залишаються насторожуючою загадкою, оскільки інспекторам МАГАТЕ багато разів перешкоджали проводити ретельні перевірки.

Завдяки безпосередній допомозі Росії, Китаю і Північної Кореї Іран вже має в своєму розпорядженні балістичну ракету середньої дальності "Шахаб-3", здатної уражати цілі в Ізраїлі. Він також удосконалив балістичну ракету "Шахаб-4", яка, як вважається, може уражати цілі в Європі. Ісламський режим Ірану також здійснює свою особисту космічну програму, на яку в 2006-2010 роках виділено більше 500 млн. доларів.

Зроблена в червні офіційним представником НАТО Джеймсом Аппатураєм заява про те, що антагоністична позиція Путіна, є "неконструктивна і небажана", - обнадійлива, на думку Стекелбека, ознака того, що США не доведеться наодинці вести боротьбу проти "глобального брязкання ядерною зброєю" і розповсюдження цієї зброї.

Експерт приходить в думки, що США і їх союзники повинні задуматися про розширення асигнувань на дослідження, розробки і випробування ефективнішого протиракетного щита. Якщо буде зроблений цей важливий крок, кумулятивний наступальний арсенал міжконтинентальних балістичних ракет, які мають в своєму розпорядженні Китай, Росія і Іран, а також таких держав-ізгоїв, як Північна Корея, почне неухильно втрачати свою значущість, повідомляє NEWSru.



Зараз ви читаєте новину «Росія, Китай та Іран стали новою "віссю зла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути