четвер, 17 квітня 2008 13:33

Росія і Лівія погодили борг: Лівія купить військової техніки у РФ на всю суму

Росія і Лівія погодили суму лівійського боргу Москві. Про це увечері 16 квітня заявив міністр фінансів Росії Олексій Кудрін. За його словами, узгоджена сума складає 4,6 млрд доларів.

"Є шанс врегулювати питання зараз", - заявив Кудрін

У свою чергу, міністр закордонних справ Лівії Абдель-Рахман Шалкам підтвердив, що "питання боргу було остаточно вирішене. Тепер це справа минулого".

Питання погашення Лівією цього боргу радянських часів було одним з основних спірних моментів у відносинах Москви та Тріполі.

Російський президент вперше цими днями відвідав Лівію. Пропозицію про візит лівійський лідер Муамар Каддафі зробив йому ще в 2000 році, відразу після того, як Путін переміг на виборах.

Проте провести зустріч Росії і Лівії до цих пір заважав неврегульований борг запрошуючої сторони.

Тривалі переговори між двома країнами привели до домовленості про списання боргу в обмін на закупівлю Лівією у Росії військової техніки на ту ж суму. Такий варіант був вже випробуваний з Алжиром.

Згідно з домовленістю Росії і Алжиру, остання купувала техніку на суму більше 7 млрд доларів.

Алжир повинен був отримати 36 винищувачів МіГ-29 на суму більше 1,5 млрд доларів, 28 винищувачів Су-30, 16 учбово-бойових літаків Як-130, вісім дивізійних комплектів зенітних ракетних систем С-300пму2 "Фаворит", а також 185 танків Т-90с загальною вартістю декілька сотень мільйонів доларів.

Проте пізніше Алжир заявив про намір повернути Росії 15 винищувачів МіГ-29, поставивши під загрозу контракт в 1,2 млрд доларів. Причина - низька якість їх окремих деталей.

"В цілому більшість контрактів виконуються успішно. Проблеми виникли з літаками МіГ-29. Після постачання першій партії Алжир пред"явив претензії до якості винищувачів, припинив фінансування і приймання літаків", - так прокоментувало ситуацію обізнане джерело в оборонно-промисловому комплексі, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Росія і Лівія погодили борг: Лівія купить військової техніки у РФ на всю суму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути