Ексклюзиви
четвер, 29 травня 2008 12:04

Росія ганьбить Україну і Грузію перед НАТО

Росія ганьбить Україну і Грузію перед НАТО

Відносини Росії із сусідніми державами, котрі прагнуть вступити до НАТО, продовжують загострюватися, відзначає західна преса. Тбілісі і Москва знов звинуватили один одного в провокаціях в зоні грузино-абхазького конфлікту, а російські чиновники спровокували гнів України заявою, що Чорноморський флот не має наміру найближчим часом залишати базу в Севастополі. Головна причина конфлікту - розширення Північноатлантичного альянсу, зазначають спостерігачі. Кремль не хоче, щоб на місце його солдатів і моряків в російській "сфері впливу" прийшли натівські війська, вважаючи, що у такому разі країна опиниться в лещатах.

Тбілісі і Київ одночасно звинуватили Москву в загостренні напруженості, пише британська The Times. За словами грузинських офіційних осіб, Росія озброює абхазьких сепаратистів, прагнучи спровокувати війну і позбавити Тбілісі шансів приєднатися до НАТО. Одночасно московські політики викликали лють у українського керівництва, заявивши про намір зберегти військово-морську базу в Севастополі і після закінчення обумовленого терміну оренди.

Напруженість в Абхазії в останні тижні посилилась, нагадує газета: Росія і Грузія визнали, що знаходяться на межі війни. Вано Мерабішвілі, міністр внутрішніх справ Грузії, заявив, що Росія штовхає Абхазію до конфронтації і надає абхазам зброю на мільйони доларів. "Якщо буде війна, якщо буде хоч один постріл з боку Грузії, Грузія не стане членом НАТО", - визнає чиновник. Глава російського Міда Сірій Лавров у відповідь звинуватив Тбілісі в прагненні до конфронтації. "Я не можу зрозуміти, чого вони хочуть", - сказав дипломат.

Крім того, Москва заявила, що хоче зберегти базу Чорноморського флоту в Севастополі, не дивлячись на угоду про виведення військ до 28 травня 2017 року. За словами Володимира Дорохина, посла з особливих доручень Міда Росії, Москва не хоче залишати таку цінну базу. "Нам просто незрозумілий цей поспіх, - сказав він з приводу порушеного питання про виведення флоту. - Кінець кінцем, адже це наш флот, правильно? Значить, це у нас про це повинна голова боліти". Делікатність ситуації зв"язана і з тим, що більшість жителів Севастополя налаштована проросійськи, зазначає The Times.

Проте ще більш загострило напруженість прагнення України вступити до НАТО. Росія не бажає, щоб в Криму її сили замінив західний військовий альянс, Володимир Путін при перебуванні президентом навіть погрозив у разі вступу України до НАТО націлити на неї ядерні ракети. За словами постійного представника Росії при НАТО Дмитра Рогозіна, прийом до альянсу Грузії і України недопустимий. Якщо НАТО перейде цю межу, відносини альянсу з Москвою не просто будуть зіпсовані, вони кардинально зміняться, погрозив Рогозін.

Український президент Віктор Ющенко пояснює прагнення вступити до НАТО постійною загрозою територіальній цілісності країни, яка існує від Росії, повідомляє канадська The Globe And Mail. Як Ющенко відзначив під час візиту до Канади, реальність цієї загрози підтверджують слова мера Москви Юрія Лужкова і спікера російського парламенту Сергія Міронова: ті заявили, що Севастополь по праву належить Росії. Кремль дійсно розглядає Україну як частину своєї "сфери впливу", що історично склалася, погоджується видання.

Український лідер, зі свого боку, вважає "цілісність і суверенітет" України "аксіомами". Він підкреслив, що суперечка, що загострилася, з приводу майбутньої долі Севастополя лише підсилила його прагнення включити Україну до складу НАТО. За словами президента, його країна за останніх 90 років шість разів проголошувала незалежність і п"ять разів її втрачала. Саме тому лише військовий союз із Заходом здатний гарантувати суверенітет України.

Грузія також стала "точкою напруженості" у відносинах Росії з НАТО, пише франкомовна газета La Grande Epoque. У контексті останніх подій в регіоні позиція Москви сприймається як продовження протистояння між американською адміністрацією, що не приймає відродження сильного російського блоку, і Кремлем, що діє в стилі радянських часів. Росія має намір зберегти всі можливі важелі, щоб знов стати могутньою політичною і економічною державою, зазначає оглядач Орельен Жірар.

За однією з версій, Москва має намір приєднати Абхазію і Південну Осетію до Росії - так вважають північноамериканські аналітики. За іншою версією, Кремль хоче втягнути Грузію у збройний конфлікт, щоб поховати надії сусідньої держави на вступ до НАТО. Росія не на жарт роздратована заявами альянсу, згідно з якими питання про прийом колишніх радянських республік в Північноатлантичний блок залишається відкритим.

Росія не хоче опинитися в лещатах колишніх радянських, а нині прозахідних республік, які готові розміщувати на своїй території елементи американського космічного щита, а також приймати у себе натівські сили. Таким чином, в Грузії спостерігається не просто регіональний конфлікт: там розгортається боротьба за встановлення світової рівноваги, стверджує автор статті.

Зараз ви читаєте новину «Росія ганьбить Україну і Грузію перед НАТО ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути