вівторок, 20 листопада 2018 15:47

Росія буде тиснути на українців через Інтерпол - експерт

Росія буде тиснути на українців через Інтерпол - експерт
Олександр Прокопчук народився на Житомирщині та у 1986 році переїхав до Москви. Зараз займає посаду віце-президента Інтерполу. Має звання генерал-майора поліції РФ. Фото: Тасс

Якщо посаду керівника Інтерполу займе росіянин Олександр Прокопчук, Кремль буде використовувати ресурс організації в своїх цілях.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить політолог Петро Олещук.

"Останнім часом РФ часто порушує різні абсурдні кримінальні справи проти українських політиків і громадських діячів. Наприклад, абсолютно анекдотичне кримінальне провадження проти Арсенія Яценюка нібито за участь у Чеченській війні. Якщо Російська Федерація отримає владу над Інтерполом, такі ситуації стануть більш масовими. Кремль буде застосовувати геополітичний і психологічний тиск на українських громадян. Особливо, якщо вони перебувають за кордоном", - сказав експерт.

На його думку, Україні не варто виходити з Інтерполу, навіть якщо Прокопчука призначать на посаду.

"Це було б негативно, в першу чергу, для нас. Членство дозволяє хоча б якось впливати на роботу організації. Якщо ми вийдемо, то приберемо ще одну перешкоду для Росії, яка заважає їй контролювати організацію. Призначення російського генерала ще не остаточне. Вірогідність, що від дійсно займе посаду лише 50 відсотків", - вважає Петро Олещук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвідник РФ може очолити Інтерпол - Аваков оголосив ультиматум

У дуже великої кількості українських чиновників є сумнівні контакти або родичі в Росії, коментує він те, що брат російського генерала представляє Україну в ОБСЄ.

"Кілька років тому у польському міністерстві зовнішніх справ звільнили усіх, хто закінчував університети в Росії. Не певен, що нам підходить така практика. Уведемо такий критерій - взагалі буде нікому працювати. Але таких людей треба дуже ретельно перевіряти, особливо на фоні агресії РФ на Донбасі та анексії Криму", - додає політолог.

Новим керівником Інтерполу може стати російський генерал Олександр Прокопчук.

Керівник українського МВС Арсен Аваков заявив, що Україна може призупинити членство в організації, якщо її президентом оберуть представника Росії.

Рідний брат кандидата на посаду президента Інтерполу від Росії понад 8 років працює українським дипломатом. Ігор Прокопчук є постійним представником України в ОБСЄ.

Зараз ви читаєте новину «Росія буде тиснути на українців через Інтерпол - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути