Ексклюзиви
вівторок, 06 вересня 2022 15:04

Спецтема: Війна Росії проти України

Російський теракт в Оленівці: дружини полонених закликали ООН не "розводити руками"

Російський теракт в Оленівці: дружини полонених закликали ООН не "розводити руками"
Російські окупанти скоїли теракт у колонії в Оленівці. Фото: Facebook.com/dmytro.lubinets

Родинам військових досі невідома доля полонених у селищі Оленівка на Донеччині.

Міжнародним організаціям доступ до колонії так і не дали. Про це сказала дружина військовополоненого, голова Ради дружин і матерів захисників України "Жінки зі Сталі" Наталія Зарицька на брифінгу 6 вересня, повідомляє Gazeta.ua.

"Минуло 40 днів з моменту теракту в Оленівці, де утримували й утримують українських військовополонених. Мені досі невідомо, чи живий мій чоловік. Всі родичі не знають, хто тоді загинув, хто поранений. До військовополонених не допустили ані представників Червоного Хреста, ані інші міжнародні організації. Росія блокує доступ до них", – розповіла Наталія.

За її словами, лише через 25 днів після теракту в Оленівці ООН створила групу з розслідування ситуації у цій колонії.

Але комісія так і не почала розслідування, мотивуючи тим, що ситуація на місці теракту небезпечна для роботи представників організації.

"Це кричуще порушення всіх міжнародних домовленостей і гарантій. Те, що туди не можуть потрапити ні ООН, ні Червоний Хрест, свідчить про те, що наші військовополонені у смертельній небезпеці. Великим заохоченням злочину є його безкарність. Якщо світ не зупинив злочинця в Оленівці, нам варто очікувати ще гірших випадків", – сказала дружина військовополоненого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україну з полону повернулися 14 захисників: перші кадри

Наталія Зарицька закликала ООН створити дієві механізми й розслідувати теракт, і змусити Росію виконувати Женевські конвенції.

За 40 днів Україна так і не дочекалася реакції від світу на вбивство військових, додала Наталя Кравцова, мати військовополоненого, співзасновниця Ради дружин і матерів захисників України "Жінки зі Сталі".

"40 днів рідні українських захисників живуть в особистому пеклі, бо не мають жодної інформації. Скільки загинуло, хто саме, хто зазнав поранень, хто живий. Росія безкарно вбиває українських військовополонених, а світ розводить руками", – розповіла жінка.

Неля Шастун додала, що її двоє синів – захисники Маріуполя. Старший загинув, молодший потрапив у російський полон. Його доля невідома.

"Ми вимагаємо від світу звільнити наших захисників або забезпечити процедуру їхньої екстракції", – сказала вона.

6 вересня минуло 40 днів з дня теракту в Оленівці. У ніч на 29 липня Російська Федерація скоїла масове вбивство українських військовополонених, яких утримували в колонії.

Вибух в Оленівці був російським терористичним актом, повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Українських полонених убили термобаричною зброєю, сказав генеральний прокурор Андрій Костін. Полонених перед убивством катували росіяни з ПВК "Вагнера" й ФСБ.

Зараз ви читаєте новину «Російський теракт в Оленівці: дружини полонених закликали ООН не "розводити руками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути