Ексклюзиви
пʼятниця, 08 листопада 2019 13:14

Російський флот може влаштувати провокації біля Одеси та захопити берегову лінію - екс-командувач НАТО

"Формула Штайнмаєра" накладає особливу відповідальність за встановленням миру в Україні на Німеччину. Але вона не пояснює, як досягнути угод із росіянами, щоб провести вибори на Донбасі. Під дулами російських автоматів вони можуть тільки легітимізувати окупаційну адміністрацію. Російська зброя та гроші потоком линуть, щоб далі вбивати українців на Донбасі. Захід має єдиним фронтом підтримати Київ економічно, дипломатично, військово. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав генерал-лейтенант армії США у відставці, колишній командувач Сухопутних військ НАТО у Європі Бен Ходжес.

- Командування українською армією має домогтися прозорості, щоб не потрапити в пастку з розведенням сил на Донбасі. Впевнитись, що росіяни і сепаратисти відійшли.

Важливу роль грає Організація з безпеки і співробітництва в Європі, якій досі Росія не давала змоги працювати. Не допускала її співробітників до моніторингу за всіма окупованими районами. Німеччина, Франція та США мають натиснути на росіян, щоб ОБСЄ виконала свої завдання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росії всього мало: Кремль не хоче зустрічатися у "нормандському форматі"

Автор: АР
  Бен Ходжес 2003 року командував бригадою під час операції в Іраку. Був заступником командувача багатонаціональних сил союзників. 2009-2010-го - директор операціями в Афганістані. У 2012-2014 роках - командувач сухопутних сил НАТО в Європі. Потім три роки - командувач армії США в Європі. 2017-го пішов у запас. Завідує кафедрою стратегічних досліджень Центру аналізу європейської політики (СЕРА), США.
Бен Ходжес 2003 року командував бригадою під час операції в Іраку. Був заступником командувача багатонаціональних сил союзників. 2009-2010-го - директор операціями в Афганістані. У 2012-2014 роках - командувач сухопутних сил НАТО в Європі. Потім три роки - командувач армії США в Європі. 2017-го пішов у запас. Завідує кафедрою стратегічних досліджень Центру аналізу європейської політики (СЕРА), США.

Які бачите ризики в підписанні Україною "формули Штайнамаєра"?

- Розмова про неї накладає особливу відповідальність на Німеччину за встановленням миру. Адже Франк-Вальтер Штайнмаєр був спочатку главою МЗС, а тепер - президент. Берлін має тиснути і змушувати росіян до відповідальності. Інакше весь галас – пустопорожня балаканина, яка не вирішує проблем. Імʼя Штайнмаєра прикріплено росіянами до діалогу, щоб підкреслити відповідальність ФРН.

Вибори під дулами російських автоматів можуть тільки легітимізувати окупаційну адміністрацію

Насправді формула не пояснює, як можете досягнути угод із росіянами, щоб провести вибори на Донбасі. Під дулами російських автоматів вони можуть тільки легітимізувати окупаційну адміністрацію. Це неприйнятно.

Не розумію позиції Франції. Президент Макрон турбується, щоб повернутися до ведення з росіянами справ business as usual - як було до 2014-го. Такий підхід не допомагає досягнути миру. Російська зброя та гроші широким потоком плинуть, щоб далі вбивати українців на Донбасі. Щотижня гинуть люди. Захід має єдиним фронтом підтримати вас економічно, дипломатично, військово.

Росія намагається повернути ЛНР і ДНР на своїх умовах, щоб контролювали нашу зовнішню політику?

- Такий ризик є. Попередня українська влада його озвучувала. Нові лідери в Києві мають бути обережними, не підписувати з росіянами жодних угод, які б давали Москві право вето на зовнішню політику України.

Впевнений, про ці ризики знає Зеленський. Але Росія шукатиме нові шляхи та штовхатиме Україну в пастку. Піти на відповідні кроки було б величезною помилкою будь-якої української влади. Це розуміють на Заході. Зокрема, у Вашингтоні. Там теж міркують, як можна протидіяти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді застерегли Зеленського від плану Путіна

Які бачите додаткові виклики з боку РФ?

- З оперативної точки зору для України найнебезпечніший морський. Російський флот може спробувати влаштувати провокації біля Одеси, продовжити захоплювати берегову лінію, відрізаючи країну від моря, перешкоджати торгівлі у Чорному та Азовському морях.

Спостерігаю певну втрату опірності українського суспільства проти російської інформаційної агресії

Україна з сусідами, як-от Румунія та Грузія, а також морськими силами НАТО в регіоні мають забезпечити свободу морської навігації. Захід має допомогти зупинити незаконні дії як захоплення українських суден.

Спостерігаю певну втрату опірності українського суспільства проти російської інформаційної агресії. Відомо, Кремль не вважає Україну за країну, а українців за окремий народ, і максимально просуває такі думки. Водночас росіяни не визнають присутності своїх військ на Донбасі, поширюють дезінформацію, яка має ще сильніше розʼєднати ваше суспільство.

Захиститися проти таких атак мають допомогти неупереджені та чесні українські ЗМІ. Їхня місія - змушувати еліту до відповідальності. По-друге, судова система має стати доброчесною та запрацювати на базі верховенства права. По-третє, Верховна Рада й уряд мусять збільшити прозорість і зрозумілість, як витрачають кошти громадян на безпеку. Маєте чітко знати, що гроші йдуть на найкраще обмундирування та зброю, на ефективні навчання. Переконатися, що влада робить усе, щоб зберегти життя і здоровʼя захисників. Втрата впевненості у своєму уряді чи армії - на руку росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генсек НАТО звернувся до нардепів, цитуючи Шевченка

Як провідні члени НАТО бачать роль України в співпраці з Альянсом?

- Важливий знак, що генсек Єнс Столтенберг та інші представники НАТО 30-31 жовтня відвідали Одесу та Київ. Столтенберг заявив, що Альянс, а це 29 країн, однозначно налаштований на захист українського суверенітету та територіальної цілісності. Вважає, що реформи і підтримка Альянсу допоможуть повернути окуповані райони. Я такої ж думки.

В Україні круглорічно тренуються американські, канадські польські, литовські, британські солдати й офіцери. Західні партнери надають допомогу обладнанням і військовою технікою. Ми теж вчимося від українців, які мають досвід війни.

Автор: novynarnia.com
  Командувачем Сухопутних військ США в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес вітає українських військових  у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки в селі Старичі Яворівського району Львівської області.
Командувачем Сухопутних військ США в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес вітає українських військових у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки в селі Старичі Яворівського району Львівської області.

Що можна було б покращити у відносинах із Альянсом?

- Україна - не острів, має сусідів. Якби всі чорноморські країни виступили разом і заговорили єдиним голосом, було б добре. Так, щоб у Вашингтоні, Берліні та Лондоні уряди та бізнес бачили, що там не ізольовані гравці, а працюють разом, спільно протистоять російській агресії.

Інтеграція в НАТО записана в Конституцію України. Чи можемо стати членом Альянсу на фоні війни з Росією?

- 1955-го Західна Німеччина приєдналася до НАТО. Водночас третину країни окупував СРСР, у НДР стояв мільйон радянських солдат.

Попри те, що частини України, Грузії та Молдови окуповані росіянами, для вас це не причина не інтегруватися. Радше навпаки - виклик робити все, щоб стати ближчими. Не давайте Москві право вето в зовнішній політиці. Багато членів НАТО щиро прагнуть, щоб ви приєдналися. Особливо Польща, Румунія, країни Балтії, які мали досвід радянської окупації протягом понад 40 років.

Сподіваюся, на лондонському саміті в грудні Альянс підтвердить, що хоче бачити Україну в блоці

Сподіваюся, на лондонському саміті в грудні Альянс підтвердить, що хоче бачити Україну в блоці. Таке питання розглядають. Звісно, будуть країни, які проти. Як член американської команди буду працювати, щоб Америка виступила за і переконала союзників - Францію і Німеччину.

Україна має далі модернізувати сектор безпеки, військову і невійськову сфери. Громадянське суспільство повинно відшукати в собі сили протидіяти російській інформаційній агресії проти євроатлантичної інтеграції. Влада в Києві теж відповідальна за цей рух.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Двері відчинені. Робіть реформи" - генсек НАТО звернувся в Раді до нардепів

Що робити Україні, щоб стати ближчою до Альянсу?

- Варто використовувати кожну нагоду - брати участь у військових навчаннях, налагоджувати співпрацю з сусідами в НАТО. А також із найбільш впливовим членом – США.

Українське керівництво має користати з кожної нагоди синхронізувати армію з Альянсом, підтягнутися до стандартів блоку, узгоджувати процедури та накази. Я б також рекомендував, щоб ваша країна інвестувала в навчання англійської офіцерів. Зараз мало вищих українських офіцерів володіють на високому рівні цієї мовою. Командування вашої армії має навчатися в найкращих військових закладах Європи і США.

Ще одне - Україна має підвищити голос. Виступати спільно з колегами в регіоні, які прагнуть в Альянс.

Як НАТО переглянуло відносини з Росією від часу початку агресії Москви проти нас?

- Альянс останні 5 років активно нарощує сили, щоб чинити військовий опір можливій російські агресії. Проводить навчання, перекидає додаткові сили, реорганізував штаб-квартиру, розмістив нові війська в Польщі.

Зараз у центральній та східній Європі значно більше військ США, ніж було до 2014-го. Практично всі члени збільшують витрати на оборону, покращують мобільність військ, особливо сил швидкого реагування.

Між Вашингтоном і Києвом може бути укладена угода, щоб Америка розташувала військово-морську базу під Одесою

Чи можливе розташування в Україні американської військової бази, якщо така пропозиція надійде з Києва?

- Не знаю, чи у Вашингтоні готові на такий крок, але не скажу ні. На Яворівському полігоні проходять навчання солдати й офіцери США, сили спеціального призначення тренують українських колег.

Між Вашингтоном і Києвом може бути укладена угода, щоб Америка розташувала військово-морську базу під Одесою задля логістики та присутності в регіоні. Це дало б змогу швидкої американської реакції на російські виклики. Станом на зараз це найбільш вірогідне, на що можемо розраховувати.

Подібна ідея стосується Грузії, де можуть розташувати повітряні сили НАТО.

Як оцінюєте старання щодо миру президента Зеленського та його оточення?

- Від початку паралельно з іншими на столі в Києві завжди були дипломатичні рішення війни. Мають бути поєднані з військовим, дипломатичним та економічним тиском на Росію.

Росіяни весь час намагаються показати, що їх немає на Донбасі. Ніби вони не учасники, а посередники. Справжні переговори чи порозуміння неможливі без визнання Москвою участі у війні.

Україна має домагатися, щоб союзники в Альянсі продовжували тиск на росіян для досягнення прозорості щодо участі Росії у війні, управлінні окупованими частинами Донбасу та проведенням там легальних виборів під егідою ОБСЄ. Щоб це не було чергове шоу, як із референдумом у Криму.

Там не може бути жодного волевиявлення, доки перебувають російські війська, доки Україна не контролює кордону, без розташування на Донбасі української поліції, без діяльності вашого ЦВК.

Можемо зробити регіон безпечнішим і маємо. Наш обов'язок - відновити суверенітет і територіальну цілісність України. Ніколи не може ставитися під сумнів - весь Донбас і Крим мають бути українськими.

Які аргументи може використати Київ у діалозі з західними союзниками, щоб переконати їх активніше підтримувати нас?

- По-перше, наголошувати на непорушності кордонів в Європі. Якщо комусь ще заманеться змінити силою межі країн, то почнеться велика війна і хаос. Юридичний аргумент важливий у діалозі з західними союзниками. Нігілізм щодо міжнародного права небезпечна річ.

По-друге, провідні країни ЄС мають бачити економічний потенціал в Україні. Щоб у вашу країну йшли їхні великі інвестиції, щоби французи і німці втратили великі гроші від нападу росіян. Потенціал для цього великий. Слід розвивати співпрацю з сусідами-членами – Туреччиною, Румунією, Польщею.

Наприклад, Грузія хоче збудувати глибоководний порт в місті Анаклія, щоб великі кораблі, які можуть пройти через Босфорску протоку, змогли досягнути не тільки румунського порту Констанца, але теж Грузії. Якщо це зробити, шлях для китайських товарів в Європу скоротиться на 10 днів - із теперішніх 35. Щось схоже могла б зробити Україна біля Одеси. Це величезні гроші - 2016-го торговий оборот між Європою і Китаєм сягав близько 515 мільярдів доларів.

Потужні світові гравці дають додаткові гарантії країнам. Це чудовий запобіжник проти нової російської агресії. Захист власних вкладень - одна з основних речей, які турбують бізнес на Заході.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію повернути Україні Крим і вивести свої війська з Донбасу. Із таким закликом він виступив із трибуни Верховної Ради 31 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Російський флот може влаштувати провокації біля Одеси та захопити берегову лінію - екс-командувач НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути