Ексклюзиви
четвер, 20 січня 2022 14:32

Російські війська стоять за 40 км від кордону України - розслідувачі
6

Російські війська, які перекидають із Сибіру й Далекого Сходу на захід, перебувають уже за 40 км від російсько-українського кордону.

Це не лише техніка, а й військовослужбовці у великій кількості, "відрядження" яких може тривати 6-9 місяців, а то й довше. Про це повідомляє Conflict Intelligence Team, яка займається розслідуванням воєнних конфліктів.

Аналітики вивчили доступні відео пересування російської техніки та коментарі до них. Зокрема, знятих під час проїзду ешелонів через Хабаровськ та Єврейську автономну область. Ці записи зібрали сотні коментарів: дружин та матерів контрактників, часом навіть самих військовослужбовців.

Родичі та друзі контрактників пишуть про їхнє відправлення "у відрядження" та "на навчання". Хтось повідомляє, що пунктом призначення є Білорусь, інші пишуть, що їхніх знайомих та рідних відправили в Україну чи "на український кордон".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маємо справу з мільйонною армією РФ. Це реальна загроза - головнокомандувач ЗСУ

Дослідники зазначають, що коментарі можуть лише побічно говорити про відправку військових "в Україну" чи для "війни з Україною". Багато коментаторів, включаючи тих, хто посилається на інформацію від командирів підрозділів, пишуть про відправку не в Україну, а на "український кордон" – що не суперечить версії про "навчання" в Білорусі.

 

Відео та коментарі вивчали також журналісти "Радіо Свобода".

"Отримана Радіо Свобода та Conflict Intelligence Team інформація свідчить про те, що в останні місяці з Далекого Сходу на захід (у Росію чи Білорусь) перекидаються частини, без яких важко уявити повномасштабну військову операцію: військова поліція, десант, спецназ. Ці війська брали участь і в активній фазі російсько-українського конфлікту 2014-2015 років", - сказано в повідомленні.

У коментарях під відео також часто зустрічаються фрази, що свідчать про чисельність військовослужбовців, що відправляються: "700 осіб", "майже всі контрактники", "сотні солдатів".

Крім того, спільні російсько-білоруські навчання заявлені на період з 10 по 20 лютого, тоді як у більшості коментарів рідні та близькі військових пишуть, що відрядження триватиме 6-9 місяців.

Як пишуть аналітики CIT, щонайменше з деяких з'єднань Східного військового округу до кордонів з Україною з початку січня перекидають поїздами значну частину особового складу, а не лише техніку – і ті підрозділи можуть затриматися в Білорусі або на заході Росії на довгий термін.

Згадуються 54-та бригада управління та 165-та артилерійська бригада з Білогірська Амурської області, 104-та бригада управління та 14-та окрема бригада спецпризначенців з Хабаровська, 64-та окрема мотострілецька бригада з гарнізону Млечник у Хабаровському краї, 38-ма окрема мотострілецька бригада з Єкатеринославки Амурської області.

Зустрічаються згадки про 5-ту окрему танкову бригаду – це "бойові буряти Путіна", які у 2014–2015 роках "прославилися" участю у війні на Донбасі. 64-ту мотострілецьку бригаду теж 2015 року перекидали в Ростовську область.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блінкен закликав політиків України об'єднатися проти російської агресії

Розслідувачі додають, що Тихоокеанський флот ВМФ РФ залучив 155-ту окрему бригаду морської піхоти до перекидання військ зі сходу на захід.

Деякі коментарі вказують, що військових відправлятимуть літаками, але "Радіо Свобода" не вдалося знайти незалежних підтверджень використання авіації під час перекиданні військ до українських кордонів або до Білорусі.

Більше того, лише частина поміченої російської техніки йде до заявлених для навчань полігонів. А інша частина зупинилася на півдорозі, під Гомелем, у районі, що розташований лишень за 40 км від Чернігівської області України та за 90 км – від Київської.

Росія майже завершила нарощування своїх сил біля кордонів України, які можуть бути використані для наступу на країну. Зараз противник розмістив у регіоні понад 127 тис. військовослужбовців.

Крім того, розвідувальна діяльність Росії проти України також активізувалася. Біля кордону з Україною розгорнуті додаткові підрозділи радіо- та супутникового руху, а розвідувальні польоти вздовж кордону зросли утричі з цього часу минулого року.

Зараз ви читаєте новину «Російські війська стоять за 40 км від кордону України - розслідувачі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути