понеділок, 08 жовтня 2007 16:13

Російська преса про саміти в Душанбе: СНД не померло, ОДКБ зміцнилась, ЄврАзЕС розвивається

В неділю в столиці Таджикистану Душанбе закінчилася зустріч керівників країн - членів СНД, а також ОДКБ та ЄврАзЕС. Створена в 1991 році Співдружність незалежних держав не змогла зберегти економічні і політичні зв"язки республік, не стала аналогом Євросоюзу і, врешті-решт, не забезпечила впливу Росії на пострадянському просторі, пише газета "Ведомости". У цей простір, продовжує видання, проникли інші сильні гравці - США, Китай, ЄС - а вплив Росії різко впав в таких країнах, як Грузія, Азербайджан, Україна, Молдова, Туркменістан та Казахстан.

Але СНД не припинило свого існування і навіть прийняло Концепцію розвитку, згідно якої, уточнює "Время новостей", сумісні рішення хоч і ухвалюються на основі консенсусу, але обов"язкові для виконання всіма учасниками, чого не було раніше. В принципі, робить висновок видання, СНД може бути працездатною організацією, але для цього необхідна реформа цілей і, очевидно, складу.

Звертає на себе увагу те, що багато республік відмовилися підписувати значну кількість міжнародних угод. Не затвердив ніяких значущих документів президент Грузії Михайло Саакашвілі. Відмовилися затвердити договір про міграцію Туркменістан, Молдова, Грузія та Азербайджан. Баку підписало Концепцію розвитку СНД з "особливою думкою" - президент Алієв наполягає на сприянні у врегулюванні нагорно-карабахського конфлікту, повідомляє "Независимая газета".

Спостерігачі відзначають посилення впливу ОДКБ і Росії в цій організації, починаючи з рішення президента Путіна про продаж зброї країнам-членам ОДКБ за внутрішньоросійськими цінами і закінчуючи положенням про створення бригад миротворців, які можуть мати міжнародний статус. " Дії, зроблені Росією для зміцнення ОДКБ і перетворення цієї аморфної організації у військово-політичний блок, вписуються в логіку нинішньої політики Кремля на пострадянському просторі, основна мета якої - зміцнення там російського впливу. Москва явно вирішила узятися за вирішення цього завдання системно, укріплюючи свої позиції у всіх регіональних організаціях і остаточно перетворюючи їх на інструменти російської зовнішньої політики", - пише "Комерсант". Відзначимо також, що новим виконавчим секретарем СНД став кадровий розвідник, колишній директор Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Лебедєв (його наступником на посту директора СЗР став екс-прем"єр Михайло Фрадков).

Головним підсумком роботи саміту ЄврАзЕС стала угода про створення до 2011 року митного союзу, до якого увійдуть Росія, Білорусія і Казахстан, відзначає "Время новостей". Головою Міждержавної ради цієї організації став президент Таджикистану Емомалі Рахмон. Новим генеральним секретарем замість Григорія Рапоти, який пішов на посаду повпреда президента Росії в Південному федеральному окрузі, став Таїр Мансуров, колишній посол Казахстану в Росії, що працював також акімом (губернатором) Північно-Казахстанської області.

Всі документи, запропоновані для розгляду учасниками саміту, підписали тільки чотири країни - Росія, Киргизія, Білорусія та Вірменія, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Російська преса про саміти в Душанбе: СНД не померло, ОДКБ зміцнилась, ЄврАзЕС розвивається». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути