понеділок, 07 квітня 2014 16:44

Російська національна бібліотека вважає Вікіпедію ворожим ресурсом

Російська національна бібліотека вважає Вікіпедію ворожим ресурсом
computerra.ru

Директор Російської національної бібліотеки (РНБ) Антон Ліхоманов вважає, що з "Вікіпедією" можуть виникнути труднощі через її "американське" походження і запропонував створити російський аналог інтернет-енциклопедії.

Ліхоманов заявив, що кожна година російськомовний розділ "Вікіпедії" проглядається мільйон разів, але звернув увагу, що на ресурсі міститься велика кількість помилок.

Внести правки у статті "практично неможливо", повідомляє Українська правда.

Функціонер наголосив, що інтернет- енциклопедія "контролюється зі Сполучених Штатів Америки".

На думку глави РНБ, через це Росія може зіткнутися з тією ж ситуацією, яка сталася з платіжними системами VISA і Mastercard, які відмовилися обслуговувати ряд великих російських банків.

Ліхоманов вважає, потрібно створити російський аналог Вікіпедії. Він зазначив, що спроби зробити це вже були, але вони закінчилися невдало.

У відповідь на заяви Ліхоманова в офіційному мікроблозі російської "Вікіпедії" з'явилося припущення, що він хоче сам зайнятися створенням альтернативного ресурсу і своїми заявами намагається отримати фінансування .

Виконавчий директор некомерційної організації "Вікімедіа РУ", яке забезпечує роботу російськомовної "Вікіпедії", Станіслав Козловскій спростував заяви директора РНБ про те, що інтернет-енциклопедія керується з США.

Як запевняє Козловскій, Вікіпедія російською мовою пишеться російськомовними користувачами інтернету, велика частина з яких - громадяни Росії.

"До речі, саме Росія, а не США намагається обмежити доступ громадян нашої країни до Вікіпедії. Вікіпедія вже внесена до "чорного списку" Роскомнадзору. Що стосується енциклопедії, фінансованої державою, то директору бібліотеки було б корисно вивчити фонди своєї ж бібліотеки і виявити там Велику російську енциклопедію, яка створюється з наказу Путіна з 2002 року. За 12 років дійшли до літери "О", - наголосив Станіслав.

Російська національна бібліотека заснована в 1795 році і на сьогодні є найстарішою публічною бібліотекою Росії. Сайт РНБ станом на початок квітня 2014 року не працював.

Вікіпедія - електронна енциклопедія, заснована в 2001 році Джиммі Bейлсом і Ларрі Сенгером.

Власником сайту виступає "Фонд Вікімедіа", що має 19 регіональних представництв.

Основною особливістю енциклопедії є те, що створювати і редагувати статті може, в принципі, кожен користувач інтернету. Вікіпедія створюється багатьма добровольцями з усього світу на 282 світових мовах. Вона містить понад 20 мільйонів статей.

Зараз ви читаєте новину «Російська національна бібліотека вважає Вікіпедію ворожим ресурсом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути