четвер, 26 червня 2008 17:55

Родичі зниклих чеченців відсудили у Росії 112 тисяч євро

Страсбурзький суд з прав людини 26 червня задовольнив позов жителів Чечні проти Росії і ухвалив стягнути з РФ 112 тисяч євро.

Троє жителів Чечні звинувачували російські власті в причетності до зникнення їх родичів - Зелімхана Умханова і Апті Ісигова.

Як стверджується в позові при проведенні "зачистки" в селищі Сірноводськ в 2001 році, військовослужбовці внутрішніх військ забрали з будинку декількох жителів.

Деяких відпустили наступного дня, проте доля Умханова і Ісигова так і залишилася невідомою.

Страсбурзький суд, розглянувши обставини справи, ухвалив, що російські власті порушили Європейську конвенцію з прав людини, зокрема, статтю 2 (право на життя і на проведення ефективного розслідування обставин зникнення), статтю 3 (заборона тортур), статтю 5 (право на свободу і особисту недоторканність) і статтю 13 (право на ефективний засіб правового захисту).

Повідомляється, що рішення набуде чинності, якщо сторони протягом трьох місяців не поводитимуться з проханням передати справу у Велику палату Суду, яка зі свого боку може відхилити звернення, передає РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «Родичі зниклих чеченців відсудили у Росії 112 тисяч євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути