четвер, 14 лютого 2013 19:34

Роботодавці не хочуть відпускати працівниць у декрет на 3 роки

Роботодавці не хочуть відпускати працівниць у декрет на 3 роки
Директор організації "Жіночий консорціум України" Марія Алєксєєнко Фото: facebook.com

Євросоюз виділив Україні 500 тисяч євро на проект "Знову до роботи: реінтеграція матерів і батьків до професійного життя після декрету". Лише третина українських жінок не має проблем при поверненні на роботу після декретної відпустки.

- Часто роботодавці просто відмовляють у працевлаштуванні молодим незаміжнім дівчатам, або тим, які нещодавно вийшли заміж. Керівництво боїться, що дівчата скоро завагітніють і захочуть декретної відпустки, - розповідає директор організації "Жіночий консорціум України" Марія Алєксєєнко, 34 роки.

Роботодавці зберігають робоче місце за жінкою в декреті?

- Все залежить від того, як вона працевлаштована: якщо відповідно до законодавства про працю, то так, має зберігати. Але бувають випадки, коли з жінками підписують контракт, умови якого менш вигідні для жінки і можуть не надавати їй ніяких гарантій від роботодавця при народженні дитини. У Європі не прийнятно запитувати на співбесіді, коли потенційна працівниця планує вийти заміж і народити дітей. Це особиста інформація, яка не стосується професійних якостей. У нас це може стати причиною не взяти на роботу. Вагітну жінку, яка офіційно працевлаштована, можуть звільнити лише за власним бажанням. Проте багато їх працюють нелегально і отримують зарплатню в конверті. У такому випадку не варто чекати підтримки у законодавства.

Якщо місце залишили, то чи триматимуть його всі три роки декрету?

- Жінки є більш захищеними на державній службі. Можливо тому, що в таких організаціях дотримання трудового законодавства ретельніше перевіряється контролюючими органами. Більшість роботодавців не хочуть відпускати працівницю на такий період. Ведуть переговори і домовляються, наприклад, про три місяці. Таке ми спостерігаємо, на приклад, в ряді іноземних компаній,чи організацій. Якщо працівниця не погоджується вийти після цього строку, шукатимуть когось іншого на її посаду.

Три роки декретної відпустки — це оптимально?

- У США у декрет йдуть не більше, ніж на 3 місяці. У Європі цей термін більший. Наприклад, у Швеції можна залишатися удома з дитиною до року. Проте там діють механізми, які підтримують баланс між роботою і родиною. При компаніях створюють садочки для дітей працівників. Є кімнати відпочинку матері й дитини на самій роботі. Матері залишають там своїх дітей на няньку і навідуються туди під час роботи. Також для таких жінок передбачений гнучкий графік, у деякі дні вони можуть йти додому раніше. 3 роки — це забагато. Це спадок із радянського минулого, коли були в пріоритеті соціальні гарантії. Зараз жінці нема на кого залишити дитину. Садочків бракує, нема грошей на няньку. У нас не має нічого з того, що пропонують європейські роботодавці. Тому поки що декретна відпустка у три роки виправдана.

Як це змінити?

- У рамках проекту "Знову до роботи" збираються ініціювати зміни до законодавства. Спершу треба провести діалог із самими жінками і роботодавцями. Останніх теж можна зрозуміти. Жінка випадає з професії на три роки. За цей час ринок змінюється, їй треба час, щоб адаптуватися до нових умов і вимог. Паралельно треба розвивати інфраструктуру. У Сумах втілюють проект кімнат для молодих матерів при вишах. Так матері-студентки можуть вчитися і приділяти увагу дитині. Якщо українки матимуть подібні умови, тоді трьох років на декрет їм буде не потрібно.

Чи реально жінці себе захистити?

- Питання, наскільки жінки знають про свої права і чи готові захищатися. Багато погоджуються на якесь разове фінансове відшкодування від роботодавця і пишуть заяву про звільнення за власним бажанням. До нас зверталася за допомогою юристка, яка хотіла повернутись на своє робоче місце до закінчення трирічного строку декретної відпустки. У компанії, де вона працювала, змінилося керівництво, прийшла інша команда працівників. Її не хотіли поновлювати на посаді. Але звільнити не могли. І як елемент тиску використали зменшення заробітної платні у 10 (!) разів. Вона подала до суду на незаконність дій роботодавця. Лише суд найвищої інстанції повернув справу на нижчий рівень для перегляду справи. Навіть юристці важко себе захистити. Більшість навіть не намагаються захиститися, а шукають іншу роботу.

Чи потрібно зараховувати у стаж декретну відпустку?

- Якщо жінка була працевлаштована офіційно, то її трудовий стаж не переривається. Разом з тим, переривається її страховий стаж, що в кінцевому випадку може вплинути на розмір її страхових виплат у разі безробіття і тимчасової непрацездатності. Це питання піднімали, коли приймали пенсійну реформу, і його необхідно вирішувати. Бо виходить, що жінки, які виконують важливу місію - виховують громадянина держави, замість підтримки, стають фінансово більш вразливими після закінчення декретної відпустки.

Зараз ви читаєте новину «Роботодавці не хочуть відпускати працівниць у декрет на 3 роки ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути